Index Vakbarát Hírportál

Menekülnek a külföldiek Ukrajnából

2022. február 11., péntek 16:16 | aznap frissítve

Nem Japán és Hollandia az első, aki távozásra szólítja fel polgárait.

Japán Ukrajna azonnali elhagyására szólította fel állampolgárait az Ukrajnával kapcsolatos biztonsági válság és a helyzet hirtelen elmérgesedésének veszélyére hivatkozva. Ez a legmagasabb fokú riasztás a tokiói külügyminisztériumtól, azt is jelenti, hogy mindenképpen elkerülendő az Ukrajnába utazás, bármilyen célból történjen is.

Egy minisztériumi tisztségviselő közlése szerint mintegy 150 japán állampolgár tartózkodik Ukrajnában.

Hollandia vészhelyzeti központot hoz létre

Eközben a holland kormány is döntött, és azt tanácsolja Ukrajnában tartózkodó állampolgárainak, hogy a lehető leghamarabb hagyják el az országot az egyre romló biztonsági helyzet miatt. Hollandia kijevi nagykövete, Jennes de Mol az országban tartózkodó holland állampolgárokkal folytatott videókonferenciáján kijelentette:

A helyzet kiszámíthatatlan, és a hollandoknak igen komolyan meg kell fontolniuk, hogy tovább akarnak-e maradni Ukrajna területén.

Mint mondta, mindenki saját felelősségére maradhat az országban. Ne vállaljanak felesleges kockázatot, és időben készítsenek elő mindent egy esetleges azonnali induláshoz – tette hozzá.

Jennes de Mol azt is jelezte, hogy a központi kimenekítést a holland külügy nem fogja tudni megoldani, egyebek között azért, mert a holland állampolgárok túl szétszórtan élnek Ukrajnában. Felszólította a közösséget, hogy feltétlenül regisztráltassák magukat a külügyminisztérium információs szolgálatánál.

A holland külügy azt is bejelentette, hogy a nyugat-ukrajnai Lvivben vészhelyzeti központot hoz létre, ide fordulhatnak az állampolgárok sürgősségi dokumentumokért és információkért. Az Ukrajnában tartózkodó hollandok arról tájékoztatták a helyi sajtót, hogy a nagykövettel folytatott megbeszélést sürgősségi, felszólító jelleggel értelmezték.

A norvég hírszerzés figyelmeztet

A norvég külügyminisztérium pénteken „a súlyos és kiszámíthatatlan” helyzet miatt felszólította Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Közleményében a tárca arra is kérte a norvégokat, hogy kerüljenek minden utazást, illetve tartózkodást Oroszországban az ukrán határtól 250 kilométernyire, és Minszk kivételével ne utazzanak Belaruszba sem.

A norvég katonai hírszerzés szerint hadműveleti szempontból minden kész egy nagyszabású orosz hadművelethez Ukrajnában. Az oroszoknak „mindenük megvan, amire szükségük van, kezdve egy kisebb kelet-ukrajnai inváziótól Ukrajna-szerte végrehajtandó kisebb támadásokon át egy teljes ukrajnai invázióig, esetlegesen egész Ukrajna, illetve az ország bizonyos részeinek elfoglalásáig” – jelentette ki Nils Adreas Stensones altengernagy.

Most már elsősorban Putyin elnök dönti el, hogy megtegye-e vagy sem

– tette hozzá.

Nagy-Britannia is óvja a polgárait

A brit külügyi tárca péntek este közzétett felhívása úgy fogalmaz, hogy a britek lehetőleg addig utazzanak el Ukrajnából, amíg ezt kereskedelmi utaztató vállalatok szolgáltatásainak igénybevételével megtehetik.

A londoni külügyminisztérium felhívja az Ukrajnában maradó britek figyelmét arra is, hogy nem számíthatnak konzuli támogatásra vagy segítségre az evakuáláshoz abban az esetben, ha az orosz fegyveres erők behatolnak Ukrajnába.

Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street péntek esti tájékoztatása szerint a nap folyamán telefonos egyeztetésen vett részt az amerikai, az olasz, a lengyel, a román, a francia és a német kormány, valamint az Európai Tanács, az Európai Bizottság és a NATO vezetőivel az ukrajnai helyzetről – jelentette az MTI.

Nem ők az elsők

Elsőként az amerikai elnök beszélt kedden arról, hogy szerinte „bölcs dolog volna”, ha az elengedhetetlenül fontos  diplomáciai személyzeten kívül az amerikai állampolgárok elhagynák Ukrajnát. Az amerikai külügyminisztérium már engedélyezte a nem létfontosságú személyzetnek és a diplomaták családtagjainak, hogy elhagyják a kelet-európai ország területét.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter úgy vélekedett pénteken, hogy bármelyik pillanatban megkezdődhet egy Ukrajna elleni orosz támadás, akár még a február 20-ig tartó pekingi téli olimpia ideje alatt. Blinken az ausztrál, indiai és japán hivatali kollégájával Melbourne-ben tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón beszélt erről.

Rovatok