Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Minden amerikai hagyja el Ukrajnát, senkiért nem küldünk mentőosztagot

2022. február 11., péntek 11:23 | aznap frissítve

Az amerikai elnök egy televíziós interjúban szólította fel az Ukrajnában lévő amerikaiakat az ország elhagyására.

Joe Biden az NBC-nek adott interjúban azt mondta, hogy ez a helyzet nem olyan, mintha egy terrorista szervezettel állnának szemben, az oroszoké az egyik legnagyobb hadsereg a világon. És itt nem állhat elő olyan helyzet, hogy hirtelen csapatokat kelljen beküldeni Ukrajnába amerikai polgárok kimenekítésére. Akkor az már egy világháború, amelyben amerikaiak lövöldöznek oroszokra. „Ha Putyin elnök balga módon mégis belemegy ebbe, akkor viszont legyen elég okos ahhoz, hogy olyasmit ne csináljon, ami amerikai állampolgárokat veszélyeztethet” – így az elnök.

A Fehér Ház jóváhagyta azt a tervet, amelynek keretében kétezer katonát küldenek Lengyelországba, hogy segítsenek azoknak az amerikaiaknak, akik egy fegyveres konfliktus esetén megpróbálják elhagyni Ukrajnát. Háború esetén a csapatoknak nem lesz felhatalmazása, hogy ukrán területre lépjenek, és onnan evakuáljanak civileket. Ehelyett a lengyel oldalon, az ukrán határ közelében terveznek felállítani fogadótáborokat, ahol a menekülő amerikaik menedéket találhatnak.

Figyelmeztetést adott ki az amerikai külügyminisztérium is. Ebben ismételten arra szólítanak fel, hogy lehetőleg senki ne utazzon most Ukrajnába a megnövekedett orosz fegyveres konfliktus veszélye miatt, és ha lehet, mielőbb hagyja el az országot. Ugyanakkor a külügy figyelmeztetése egyértelmű: 

Az Ukrajnában tartózkodó amerikaiaknak tisztában kell lenniük azzal, hogy orosz fegyveres incidens esetén a kormányzat nem lesz képes mentőakciót indítani és bárkit kihozni az országból.

Január végén már hazarendelték a kijevi amerikai nagykövetségen dolgozók egy jelentős részét a családtagokkal együtt.

A tervek szerint Joe Biden a nap folyamán egyeztet több európai vezetővel az orosz–ukrán feszültség csökkentése érdekében. A tervek szerint személyesen beszél a német, a brit, az olasz és a francia állam- és kormányfővel.

A támadás akár a téli olimpia alatt is megkezdődhet

Az amerikai külügyminiszter úgy vélekedett, hogy bármelyik pillanatban megkezdődhet egy Ukrajna elleni orosz támadás, akár még a február 20-ig tartó pekingi téli olimpia ideje alatt. Antony Blinken az ausztrál, indiai és japán hivatali kollégájával Melbourne-ben tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón azt mondta, aggodalommal tapasztalják, hogy további orosz csapatok érkeznek az orosz-ukrán határhoz.

Mindent megtettünk, ami lehetséges, hogy tárgyaljunk Oroszországgal. Ugyanakkor azt is világossá tettük, hogy ha Moszkva újra az agressziót választja, az súlyos következményekkel fog járni"

- fogalmazott az amerikai külügyminiszter. Blinken azt is hozzátette, Washington folytatja ukrajnai nagykövetségének kiürítését, és továbbra is arra kéri az országban tartózkodó amerikaiakat, hogy azonnal hagyják el Ukrajnát.

(Borítókép: Joe Biden 2022. február 9-én. Fotó: Brendan McDermid / Reuters)

Rovatok