Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért ültette Putyin ugyanahhoz a hosszú asztalhoz Macront, mint Orbánt

2022. február 11., péntek 07:36 | aznap frissítve

A Moszkvában kimaxolt távolságtartás hátterében az állhatott, hogy a francia elnök nem akart teszteltetni, a magyar kormányfő stábjában pedig koronavírusos lehetett valaki.

Moszkvába érkezésekor Emmanuel Macron francia elnök elutasította, hogy teszteljék, emiatt neki is ahhoz a gigantikus tárgyalóasztalhoz kellett ülnie a Putyinnal való találkozóján, mint korábban Orbán Viktornak. A Guardian idézi a Reuters hírét, amely szerint a francia elnök így akarta elkerülni, hogy az orosz titkosszolgálat a teszt révén megszerezze a DNS-ét. Az első hírek még arról szóltak, hogy Macron nem akart két órát várakozni a PCR-teszt miatt.

A távolságtartás miatt Macron így ugyanannál a gigantikus, négy méter hosszú tárgyalóasztalnál ült le Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint korábban Orbán Viktor magyar kormányfő, aki azt mondta, még életében nem ült ekkora asztalnál. Az elemzők korábban azt feltételezték, hogy a meghökkentő protokollal Putyin diplomáciai üzenetet akart küldeni tárgyalópartnereinek.

Tudtuk, hogy emiatt nem lesz kézfogás, és a hosszú asztalnál fog ülni az elnök. De nem fogadhattuk el, hogy az oroszok rátegyék a kezüket a DNS-ére

– magyarázta a Reutersnek az elnöki stáb egyik tagja. Egy másik, szintén névtelenséget kérő forrás szerint Macron a saját embereivel megcsináltatta a tesztet, de az oroszok ennek ellenére ragaszkodtak a távolságtartáshoz, mert Putyint tökéletes egészségügyi buborékban tartják.

A 444 vette észre a Le Figaro egyik munkatársának Twitter-posztját, amelyben arról ír, hogy Orbán Viktor nem utasította el a tesztet, viszont a stábjában koronavírus-fertőzöttet találtak, a magyar kormányfőnek emiatt kellett a gigantikus asztalnál helyet foglalnia. 

A Twitter-bejegyzés szerint az ugyancsak Moszkvában tárgyaló argentin elnök elfogadta a tesztet, és a kíséretében sem találtak covidost, így ő már kiérdemelte a kisebb asztalt a Putyinnal való találkozóján.

A HVG kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke annyit mondott, hogy Orbán Viktort a moszkvai tárgyalása alatt többször is tesztelték a delegáció más tagjaival együtt. Arra a kérdésre, valóban volt-e koronavírusos a küldöttségben, Havasi nem válaszolt, igaz, nem is cáfolta azt.

(Borítókép: Macron és Putyin találkozója Moszkvában 2022. február 7-én. Fotó: Sputnik / Kremlin / REUTERS)

Rovatok