Index Vakbarát Hírportál

A Bundeswehr 350 német katonát küld Litvániába

2022. február 13., vasárnap 07:01

Brüsszel nem számít orosz támadásra a balti államok ellen, azonban a NATO mégis emelni kívánja Észtország, Lettország és Litvánia területén állomásozó alakulatainak számát. Ezért a német kormány a NATO-misszió keretében 350 katonát küld most Litvániába.

A berlini kormány a Bundeswehr állományából 350 katonát küld a NATO litvániai katonai létszámának erősítésére – jelentette be Christine Lambrecht (SPD) szövetségi védelmi miniszter.

Mi így támogatjuk a keleti szárnyat”

– mondta a politikus.

Akár háromszor ennyien is

Jelenleg – a még nem csatlakozott 350 katonán kívül – 500 Bundeswehr-katona tartózkodik a balti államban. Litvánia 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, amelyre tulajdonképpen a keleti szárnyon egyfajta előretolt helyőrségként tekintenek. Németország öt éve vezet egy többnemzetiségű NATO-egységet a balti országban 1200 katonával.

Tobias Lindner a zöldek részéről azt mondta:

a fokozatos emeléssel akár 1000 főre is nőhet a Litvániában állomásozó német katonák száma.

Ha Oroszország emeli a katonai egységeinek számát a határok mentén, az is – mondja a politikus – provokációként értelmezhető. Ugyanakkor hozzátette, hogy nem ugyanaz a NATO-csapat állomásozik a balti államokban, hanem egyfajta rotáció jellemzi az egységeket.

Oroszország ma már több mint 100 ezer katonát állomásoztat az ukrán határ mentén,

ezért a NATO alapvetően elgondolkodott azon, hogy a keleti szakaszon – Lengyelországban és a balti államokban – megnöveli csapatainak létszámát, ha Oroszország nem vonja ki alakulatait Belaruszból.

Rob Bauer holland tengernagy, a NATO katonai bizottságának jelenlegi elnöke úgy látja, hogy 

Oroszország nem fog támadást indítani a NATO-tagállamok ellen.

Felelőtlen és bolond lépés lenne az orosz vezetés részéről – tette hozzá Valdemaras Rupsys litván védelmi parancsnok is.

A németországi Baloldal (Die Linke) nem támogatja a kormány terveit. Szerintük nem kellene több német katonát küldeni a balti államokba, mert ez az utolsó dolog, amivel most foglalkoznia kellene Németországnak.

(Borítókép: A Bundeswehr páncéloskiképző dandár katonái részt vesznek Bundeswehr hadsereg gyakorlóterén 2022. február 7-én Németországban. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok