Index Vakbarát Hírportál

Tényleg ez lenne a skandináv boldogság titka?

2022. február 15., kedd 06:32

A skandinávokról sokszor gondoljuk azt, hogy ridegek, és reggeltől estig robotolnak. A helyzet azonban korántsem ez, hiszen mind Dániában, mind Svédországban találunk rá példát, hogy az emberek a mindennapi munka közben akár több szünetet is tartanak. Az északiak szerint nagy jelentősége van annak is, hogy az embernek legyen ideje önmagára, és sokszor az elmélyülésben élik meg a teljességet. Ezt az életérzést írja körbe Svédországban a „fika”, Dániában pedig a „hygge”.

A svéd kávészünet

A svéd „fika” kifejezés a kávé (svédül: kaffe) anagrammája, és jellemzően a kávészünetet értik alatta. Ilyenkor a kávét adott esetben ki lehet váltani teával vagy limonádéval, és valamilyen süteményt esznek mellé.

Bár elsőre nem hangzik olyan különlegesnek, ez egy nemzeti szinten intézményesült tradíció, amire elképesztően büszkék a svédek, és az egyik első dolog, amit bemutatnak az odaérkező külföldieknek.

Az emberek jellemzően nem kezdenek úgy dolgozni, hogy ne ejtettek volna meg előtte egy kávészünetet, emellett ez a négybetűs szó a nap bármely részében elfogadott, akár a munkahelyen is, ha az ember egy kicsit ki akarja szellőztetni a fejét. 

Ugyanakkor ennek is rengeteg formája létezik, és nem feltétlenül kávészünetet kell érteni alatta. Nem számít, hogy egyedül vagy társasággal ül be valahova az ember, ugyanis az is teljesen szokványos, hogy valaki egyedül megy kávézóba vagy étterembe. Van, hogy ez a fő eseménye a napnak. A rég nem látott rokonokkal, barátokkal való találkozás, de akár egy randevú módja is lehet.

A dán hygge

A hygge (ejtsd: hügge) kicsit mást jelent, és egy egész életérzést magában foglal, ennek ellenére sok kapcsolódási pontja van a fikával. A hygge lényegében azt jelenti, hogy kellemes légkört teremtünk, és számunkra fontos emberekkel élvezzük az élet jó dolgait.

A gyertya meleg fényére vagy filmnézésre valamely szerettünkkel is mondhatjuk azt, hogy hygge.

A hygge kifejezés egyébként nem a dán nyelvből származik, hanem a régi norvégból, amelyben olyasmit jelent, hogy jólét. A dán nyelvben először a 18. század végén jelent meg, és ezt azóta a magukévá is tették. A karácsony tipikusan olyan időszak, amikor a dánok megélik a hyggét. Azonban ezek mégsem váltak szinonimákká, hiszen bár a hygge szempontjából is kiemelt időszak a karácsony, azt az ember az év bármelyik napján megélheti.

A 2021-es boldogságindexet mérő jelentés alapján egyébként Dánia a második, Svédország pedig a hetedik legboldogabb ország a világon. Ehhez képest Magyarország az 52. helyen áll, amivel az Európai Unión belül csak a portugálokat, a görögöket és a bolgárokat előzzük meg. Egész Európához képest pedig csupán a posztszovjet országok, valamint a Balkán államai boldogtalanabbak.

(Borítókép: Steve Russell / Toronto Star via Getty Images)

Rovatok