Index Vakbarát Hírportál

Állatkínzással vádolják Elon Musk cégét

2022. február 16., szerda 16:03

Több tucat makákó pusztult el abban az állatkísérletben, amelyet Elon Musk cége, a Neuralink vezetett. A vádak szerint a főemlősök koponyájába mikrochipeket ültettek, aminek hatására súlyosan károsult az agyuk.

Panasz érkezett Elon Musk cége, a Neuralink és a Kaliforniai Davis Egyetem közös kutatásával kapcsolatban, amelyben majmokon végeztek állatkísérleteket. A kutatásban miniatűr elektronikus eszközöket helyeztek a kísérleti majmok koponyájába, azzal a céllal, hogy az állatok elektronikai eszközöket vezéreljenek velük. 

Elon Musk agychip-gyártó cége jelenleg védekezik, a cég képviselői szerint a kutatócsapat tiszteli az állatokat, és egyenlő partnerként tekintett a makákókra. 

A vádak azonban ellenkezőleg vélekednek, az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) panasza szerint ugyanis a kutatók bántalmazták a majmokat a termékek tesztelése alatt: megkínozták, majd hagyták őket elpusztulni a létesítményben végzett szörnyű kísérletekben.

A panaszban közöltek szerint a kutatás rendkívüli szenvedést okozott a kísérleti alanyoknak, akiknek megcsonkították az agyukat, majd szenvedni hagyták őket. A PCRM több száz oldalnyi egészségügyi feljegyzést, boncolási jelentést és más, az 1,4 millió dolláros partnerséggel kapcsolatos dokumentumokat szerzett meg. A dokumentumok szerint a majmok rendkívüli pszichológiai szorongást éltek át a durva műtétek miatt.

A vádakra reagálva a Neuralink félrevezetőnek nevezte a panaszban hivatkozott adatokat, és egy blogbejegyzésében azt mondta, hogy a kutatás megfelelt és továbbra is megfelel a szövetségi előírásoknak. Több mint egy tucat majom pusztult el a Neuralink-eljárások után, a cég jelentése szerint ezek némelyike olyan eljárás volt, ahol az élő kísérleti alanyokat a műtét után emberi módon elaltatták.

(via theguardian.com

(Borítókép: Elon Musk. Fotó:   FREDERIC J. BROWN / AFP)

Rovatok