Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatvan halottja van a brazíliai ítéletidőnek

2022. február 16., szerda 18:05 | aznap frissítve

A heves esőzések keltette árvizekben és a földcsuszamlások miatt több százan maradtak fedél nélkül Brazíliában. Petrópolis városvezetése szükségállapotot hirdetett.

Korábban harmincnyolc halottról tettek említést, de a legfrissebb értesülések szerint legalább hatvanhat ember halt meg a heves esőzések keltette árvizekben és földcsuszamlásokban Rio de Janeiro brazil államban – közölték szerdán a G1 hírportál a helyi hatóságokra hivatkozva.

Félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet

– ismertette Rubens Bomtempo petrópolisi polgármester, akit az Agencia Brasil helyi hírügynökség idézett.

A Rio de Janeiro közelében található, a turisták körében kedvelt Petrópolis városában házak tucatjai szenvedtek károkat és váltak lakhatatlanná, ami miatt mintegy háromszázan maradtak fedél nélkül. A városvezetés szükségállapotot hirdetett.

Az interneten megjelent videofelvételeken összeomlott házakat, elárasztott üzleteket és az áradattal elsodort autókat lehetett látni. Különleges mentőegységek csónakokkal és terepjárókkal kutattak lehetséges további áldozatok után. A hadsereg négyszáz katonával segíti a kutató-mentő munkálatokat.

A brazil meteorológiai szolgálat szerint néhány óra alatt a város egyes részeiben 260 milliméter csapadék esett, ami meghaladja az egész februárra mért átlagot. 

A városvezetés háromnapos gyászt rendelt el.

Az ítéletidő São Paulo brazil államban február elején huszonnyolc ember életét követelte.

A jelenleg moszkvai látogatáson lévő Jair Bolsonaro elnök tragédiának nevezte a történteket, és felszólította minisztereit, hogy haladéktalanul nyújtsanak támogatást az áldozatoknak.

A II. Péter brazil császárról elnevezett város Rio de Janeiro hegyvidéki térségén fekszik. Petrópolisban található az egykori császárok nyári rezidenciája is. 2011 januárjában több mint kilencszázan vesztették életüket Rio de Janeiro hegyvidéki régiójában a heves esőzések által kiváltott árvizekben és földcsuszamlások miatt – számolt be az MTI.

(Borítókép: A heves esőzések nyomán bekövetkezett földcsuszamlás áldozatai után kutatnak mentőalakulatok tagjai a brazíliai Rio de Janeiro állambeli Petrópolisban 2022. február 16-án. Fotó: MTI / AP / Silvia Izquierdo)

Rovatok