Index Vakbarát Hírportál

Milliók maradhatnak humanitárius segély nélkül Jemenben

2022. február 16., szerda 18:19

Márciustól akár nyolcmillió jemeni polgár maradhat humanitárius segélyek nélkül, ha nem érkeznek minél hamarabb szállítmányok az országba.

2014 óta nem szűnik a polgárháború Jemenben a síiták, akik Irán támogatását élvezik, és az Abed Rabbó Manszúr Hádi elnökhöz hű csoportok között. A folyamatos, erőteljes belső zavargásokat természetesen a gazdaság is megszenvedi, így a helyi állampolgárok átlagos életszínvonala is sokat romlott a korábbihoz képest. Az ENSZ-nek jelenleg azt kell mérlegelnie, hogy a jemeni éhezőktől megvonja-e az élelmiszer-ellátást, valamint azt is, hogy felfüggessze-e a humanitárius forrásokat szállító repülőjáratokat.

Januárban az ENSZ a legfontosabb humanitárius programok közel kétharmadát függesztette fel vagy állította le teljesen. Többnyire pénzügyi okok miatt. Jemenben ennek hatására akár hárommillió ember ivóvízellátása is megszakadhat, továbbá például a szexuális bűncselekmények ellen létrehozott programokat is leállították.

Az ENSZ jemeni különmegbízottja, Hans Grundberg hangsúlyozta: a légicsapások gyakorisága jelentősen megszaporodott, és a januárban történt bombázás a fővárosban, a szaadai börtönben hiába a legsúlyosabb az elmúlt három évben, akkor is csak egy a sok közül. Az ENSZ adatai szerint csak januárban a harcok több mint 650 civil áldozatot követeltek – írta az MTI.

Jemen a 2021-re ígért, 3 milliárd 85 millió amerikai dollár összegű támogatásból csupán 2 milliárd 27 milliót kapott meg az ENSZ humanitárius ügyekért felelős irodája szerint. Ez a legalacsonyabb összeg 2015 óta. Az ENSZ Svédországgal és Svájccal együtt tart adományozó konferenciát Jemen javára.

Rovatok