Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden az oroszokhoz beszélt, a Kreml már unja

2022. február 16., szerda 07:04 | aznap frissítve

Az amerikai elnök üzent Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is.

Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban beszélt az orosz néphez azzal a kijelentéssel, hogy nem hisz abban, hogy Oroszország háborút akar indítani Ukrajna ellen. Mint fogalmazott:

Az orosz néphez fordulok. Önök nem az ellenségeink. Nem hiszem, hogy véres, pusztító háborút akarnak Ukrajna ellen, egy olyan ország és nép ellen, amelyhez ilyen mély kapcsolat fűzi önöket.

Ugyanakkor elmondta, hogy egy Ukrajna elleni orosz invázió továbbra is lehetséges, miután az amerikai tisztviselők nem tudták ellenőrizni Moszkva állításait, miszerint a katonai erők egy részét visszavonták az ukrán határról – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden a Fehér Házban elmondott beszédében.

Az orosz védelmi miniszter ma arról számolt be, hogy egyes katonai egységek elhagyják az Ukrajna közelében lévő állásaikat. Ez jó lenne, de még nem ellenőriztük, hogy az orosz katonai egységek visszatérnek-e otthoni bázisaikra

– fogalmazott az amerikai elnök, aki szerint az elemzők továbbra is azt állítják, hogy „fenyegető a helyzet”, ugyanis Oroszország 150 ezer katonával veszi körül Ukrajnát.

Az elnök ismét felhívta a kelet-európai országban tartózkodó amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el Ukrajnát, „mielőtt túl késő lenne biztonságosan távozni”.

Figyelmeztette Putyint

Biden beszédében óva intette Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megszállásától, szerinte ugyanis ezzel a lépéssel Oroszország „öncsonkítást” hajtana végre.

Ha Oroszország megindítja a támadást az elkövetkező napokban vagy hetekben, akkor Ukrajna emberi veszteségei óriásiak lesznek, de Oroszország is hatalmas stratégiai árat fog fizetni

– mondta Joe Biden. Hozzátette, hogy „a világ nem fogja elfelejteni, hogy Oroszország a szükségtelen halált és pusztítást választotta”.

Ha kell, erővel válaszolnak

Joe Biden továbbra is hangsúlyozta, hogy Moszkvának a diplomáciai utat kell választania, és megismételte, hogy Oroszországot súlyos szankciókkal sújtják, amennyiben megtámadja Ukrajnát. Az elnök megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kész megvitatni Oroszországgal és a NATO-val a „fegyverzet-ellenőrzésről, az átláthatóságról és a stratégiai stabilitásról szóló megállapodásokat”.

Joe Biden kiemelte, hogy az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Moszkvával, de megígérte, hogy „erővel válaszolnak”, ha Oroszország veszélyezteti az Ukrajnában tartózkodó amerikaiakat – számolt be az MTI.

A Kreml már unja

Dmitrij Peszkov orosz elnök sajtótitkára szerint Joe Biden amerikai elnök felszólalása az oroszokhoz, miszerint az Egyesült Államok nem tekinti ellenségeinek őket, figyelemreméltóbb lenne, ha nem kísérné állandó fenyegetés.

Dmitrij Peszkov szerdán a TASZSZ orosz hírügynökségnek megjegyezte, hogy az Egyesült Államok szankciókkal való fenyegetései és bizonyos reakciója Oroszország Ukrajna elleni állítólagos inváziója esetén fenyegetést jelentenek az orosz nép számára.

Természetesen nem szívesen hallgatnánk meg a különféle fenyegetéseket, hogy mi lesz velünk, ha olyasmit teszünk ott, amit nem fogunk megtenni. Ezek a napi szinten mantraként ismétlődő fenyegetések, hogy őszinte legyek, most már elég unalmasak

– mondta a Kreml szóvivője, aki szerint nagyszerű lenne, ha Joe Biden felszólítaná az ukrán népet, hogy soha többé „ne lőjenek egymásra”.

(Borítókép: Joe Biden 2022. február 15-én. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok