Index Vakbarát Hírportál

Felszámoltak egy brazil kábítószerkereskedő-hálózatot, harminc embert előállítottak

2022. február 18., péntek 13:35

Harminc embert állítottak elő egy brazil kábítószerkereskedő-hálózat felszámolásakor. A bűnszervezet tagjai Brazíliából és Bolíviából szállítottak kokaint Európába – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) pénteken.

A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a bűnszervezet néhányhavonta küldhetett kokaint, esetenként többtonnás szállítmányt Brazíliából vagy Bolíviából – gyakran Paraguay és Uruguay érintésével – Európába, spanyolországi székhelyű elosztóhálózat segítségével.

A belga, a brazil, az olasz, a holland és a spanyol hatóságok bevonásával a héten zajlott akcióban felszámoltak valenciai és barcelonai központú elosztóhálózatot is, mely a kokainszállítmányok fogadásáért és terjesztéséért volt felelős az európai piacon. A nyomozás feltárta a szervezet dubaji irányítóközpontjait is.

A legtöbb gyanúsítottat Brazíliában, Rio de Janeiro, São Paulo, Santos és Volta Redonda városban állították elő, hét embert pedig Barcelonában. Emellett nagy mennyiségű kábítószert, különböző típusú járműveket, lőfegyvereket, valamint készpénzt foglaltak le, és számos bankszámlát zároltak Brazíliában, Paraguayban és Spanyolországban.

A 2020 szeptembere óta zajló műveletben összesen körülbelül 10 tonna kokaint és mintegy 1,85 millió eurót foglaltak le – írja az MTI az Europolra hivatkozva.

Rovatok