Index Vakbarát Hírportál

Kikéri magának Márki-Zay Péter szavait egy felvidéki magyar szervezet

2022. február 18., péntek 06:07

Miközben a felvidéki ifjúság a kettős állampolgárságért harcol, Magyarországon az ellenzék miniszterelnök-jelöltje becsmérlő jelzőkkel illeti a határon túli magyarokat – kifogásolja a Megújulás – Szlovákiai Magyar Ifjúsági Szövetség.

Sajtónyilatkozatot juttatott el az Index szerkesztőségének a Megújulás – Szlovákiai Magyar Ifjúsági Szövetség (SZMISZ).

Állásfoglalásukban azt írják: 

Mi itt Szlovákiában a kettős állampolgárságért harcolunk, miközben egy miniszterelnök-jelölt Magyarországon levélszavazó zombiknak titulálja a kettős állampolgársággal rendelkező magyarokat.

A Megújulás SZMISZ egyúttal elítéli a magyarországi ellenzék miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a Facebook-posztját – amelyről az Index is hírt adott –, és amelyben az elhunytak nevében leadott szavazatokra utalva a határon túli magyarokat  „egy tízezres, halottakból álló hadseregnek” és „levélszavazó zombiknak” nevezi.

Kikérjük magunknak a politikus sértő megjegyzéseit és becsmérlő jelzőit

– zárul az SZMISZ elnökségének sajtónyilatkozata.

A Megújulásról

A szlovákiai SZÖVETSÉG párt Összefogás platformjában tömörülő fiatalok országos szervezete, a Megújulás – Szlovákiai Magyar Ifjúsági Szövetség (SZMISZ) 2021 decemberében alakult Budapesten. 

Alakuló nyilatkozatukban azt írták: „Újra eljött az ideje, hogy a szlovákiai magyar huszonévesek és tinédzserek valós értékei és érdekei is megjelenjenek a közbeszédben és a politikában.

Értékrendszerükről pedig így vallanak: „Az igazság- és szabadságszeretetünk, a hagyománytiszteletünk, a magyarságért, a térségünkért, a közép-európai népek testvériségéért, az Európai Unióért, az egész világért érzett felelősségünk, elkötelezett európaiságunk szerves része a magyarságtudatunk megerősítése, elutasítjuk a kirekesztést, a jobb- és a baloldali szélsőséget.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok