Index Vakbarát Hírportál

Telefonon tárgyal az orosz és az amerikai védelmi miniszter

2022. február 18., péntek 12:16

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken telefonon megbeszélést fog folytatni amerikai hivatali partnerével, Lloyd Austinnal – közölte az orosz katonai tárca.

A megbeszélést Moszkva szerint az amerikai fél kérte. Szergej Sojgu és Lloyd Austin legutóbb múlt pénteken vitatott meg telefonon „kölcsönös érdeklődésre számot tartó biztonsági kérdéseket”.

Az orosz védelmi tárca pénteken arról adott ki tájékoztatást, hogy a nyugati katonai körzet tankhadserege újabb vasúti szerelvény hadfelszerelést indított a hadgyakorlatok helyszínéről a csapatok állandó állomáshelye felé. A minisztérium szerint a vonat ezer kilométert fog megtenni Nyizsnyij Novgorod megyébe.

A NATO több tagállama azzal vádolta az elmúlt hónapokban Oroszországot, hogy az ország nyugati régióiban megtartott hadgyakorlatokkal valójában Ukrajna elleni támadás előkészületeit próbálja meg elleplezni. Moszkva ezt mindannyiszor valótlanságnak minősítette, és közölte, hogy nincsenek agresszív szándékai.

Az orosz védelmi minisztérium az elmúlt napokban többször is adott ki közleményt és videófelvételeket arról, hogy az ország nyugati régióiból és a Krímből katonai alegységek tértek vissza állandó állomáshelyükre. A NATO ennek ellenére nem látja jelét az orosz csapatcsökkentésnek az orosz–ukrán határ közelében, amire a Kreml azzal válaszolt, hogy a szövetségnek „gondjai vannak a valós helyzetértékeléssel” – számolt be az MTI.

Rovatok