Index Vakbarát Hírportál

Donald Trumpot felelősségre vonhatják a Capitolium ostromáért

2022. február 19., szombat 17:07 | aznap frissítve

A volt amerikai elnök, Donald Trump a héten három jogi vitában is vereséget szenvedett. Ezek közül a legjelentősebb az, hogy a 2021. január 6-ai washingtoni civil támadásokkal kapcsolatban szervezői tevékenységgel vádolják.

Az Egyesült Államokban a Fehér Ház számos demokrata képviselője és rendőrök, akik 2021. január 6-án segédkeztek a főváros védelmében, határozottan állítják, hogy Donald Trump volt amerikai elnök aznapi buzdító beszédével tudatosan ösztönözte támogatóit arra, hogy támadják meg az Egyesült Államok kongresszusának központját, vagyis a Capitoliumot. A volt elnököt, úgy néz ki, jó eséllyel felelősségre vonhatják a történtekért, amennyiben a részvételét képesek bizonyítani – írta a CNN.

Bár papíron az elnöki kötelességekkel nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a vádak, Donald Trump hatalmon maradási igyekezetével kapcsolatban teljes mértékben számításba vehetők. A vádakat képező cselekedetek nem hivatalos intézkedések voltak a volt amerikai elnök részéről, így hivatali idejében elnöki kötelességének ellátása nem támadható, ahogy hatalommal való visszaéléssel sem tudják jogilag terhelni őt.

A héten a bíróságon elsősorban Donald Trump hivatali-jogi megbízhatóságát támadták. Azokkal az emberekkel kapcsolatban, akik a volt elnök mellett szintén beszédet tartottak 2021. január 6-án, elengedték a buzdításról és összeesküvésről szóló vádakat, de Trumppal kapcsolatban folytatódnak a tárgyalások, és a washingtoni ügyészség, valamint a demokraták szerint a volt amerikai elnök érdekei nem állnak jól. Az érintettek között ott volt Trump fia is.

Tavaly az Egyesült Államok szenátusának nem sikerült Donald Trumpot felelősségre vonnia a washingtoni zavargások ügyében, miután Mitch McConnell kisebbségi képviselő a vádak ellen szavazott, és kijelentette, hogy amerikai törvény szerint polgári peres eljárásban nem lehet elnöki hivatalt betöltő személyt bíróság elé állítani.

A három vádból kettőt demokrata képviselők emelték, a harmadikat pedig washingtoni rendőrök. Az ügyészek szerint ez egy eddig nem látott, kivételes eset, mivel valaha elnöki hivatalt betöltött személyt soha nem próbáltak még felelősségre vonni felkelésért az Egyesült Államokban. A három vádból kettő összeesküvésben való vezetői részvétellel kapcsolatos, szintén a tavalyi washingtoni ostrommal összefüggésben, a harmadik pedig tettlegességre való buzdítás ugyanebben az esetben.

A Donald Trumpot képviselő ügyvédek egyelőre nem tudtak megfelelő cáfolattal előállni a volt amerikai elnök védelmében egyik vádban sem.

A washingtoni ügyészség szerint az ügy még csak az elején jár, de a vádak hamarosan bizonyítékgyűjtési fázisba léphetnek. Az amerikai demokraták úgy vélik, jó eséllyel ezúttal sikeresen felelősségre lehet vonni Donald Trumpot.

A mai nap egy nagy győzelem a törvény számára, ami megmutatja, hogy milyen fontos a bíróság szerepe abban, hogy elszámoltatható legyen mindenki a tetteiért

– mondta Joseph Sellers demokrata képviselő, aki az elsők között hozta fel Donald Trump ellen az összeesküvés vádját a bíróságon.

A Capitolium ostroma alatt érintett rendőrök is egyetértésüket fejezték ki ezzel kapcsolatban.

Jó látni végre azt, hogy senki se áll a törvény felett. Mindenkinek felelősségre vonhatónak kell lennie; minden cselekedetért, amit elkövet

– fejtette ki James Blassingame, a washingtoni rendőrség egy tagja.

A tárgyalások akár évekig is elhúzódhatnak, így Donald Trump 2024-es, tervezett elnöki jelölését republikánus oldalról erősen veszélyezteti a helyzet. Amennyiben indulásáig nem tisztázza magát, vagy esetleg nem az ő javára ítél a bíróság egy vagy több vádban, újraindulása az elnökségért kérdéses.

(Borítókép: Tüntetők a Capitolium épületében 2021. január 6-án. Fotó: Brent Stirton / Getty Images)

Rovatok