Index Vakbarát Hírportál

Befolyással való visszaélés gyanújával őrizetbe vettek egy minisztert

2022. február 19., szombat 16:32

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) szombaton reggel házkutatást tartott Darko Horvat építésügyi, területtervezési és állami vagyonkezelési miniszter házában, majd befolyással való visszaélés gyanújával őrizetbe vette a tárcavezetőt – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A Jutarnji List című napilap nem hivatalos információkra hivatkozva azt írta, Horvatot azzal gyanúsítja az ügyészség, hogy 2018-ban, amikor az előző kormányban gazdasági miniszteri posztot töltött be, helyettesét, Ana Mandacot arra utasította, hogy a vissza nem térítendő támogatások odaítélésénél bizonyos személyeket részesítsen előnyben.

A kis- és középvállalkozók számára a nemzeti kisebbségek által lakott területeken meghirdetett programban olyan személyek kaptak támogatást, akikkel a tárcavezetőt valamilyen érdek kötötte össze, vagy akikre Tomislav Tolušić volt mezőgazdasági miniszter és Boris Milošević, a szerb kisebbséghez tartozó miniszterelnök-helyettes javaslatot tett. Az ügyészség ellenük is nyomozást indított, valamint a miniszter helyettesével és két államtitkárral szemben is vizsgálódnak – írja az MTI a lapra hivatkozva.

Andrej Plenković kormányfő rendkívüli sajtótájékoztatón kért magyarázatot az USKOK-tól a miniszter letartóztatásának körülményeire.

Ez az a pillanat, amikor a főügyésznek kamerák elé kellene állnia, és megmagyaráznia, miért volt olyan sürgős, hogy letartóztassanak egy hivatalban lévő minisztert

– mondta Plenković, hozzátéve: reméli, volt okuk a lépésre, és bizonyosan a törvényeknek megfelelően léptek fel. Plenković szerint mindenesetre az „időzítés nem volt véletlen”. A kormányfő arra utalhatott, hogy az ellenzéki pártok nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Horvat ellen a földrengés utáni helyreállítási és újjáépítési munkálatok szerintük túl lassú menete miatt. Plenković mindazonáltal leszögezte: amennyiben Horvat börtönben marad, nem tölthet be miniszteri tisztséget.

A főügyész és a horvát ügyészség (DORH) a sajtótájékoztató után közleményt adott ki, amelyben jelezték: ahogy eddig, ezután sem fogják kommentálni a miniszterelnök kijelentéseit. Hozzátették, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Ennek megfelelően, a jogszabályi feltételek teljesülése esetén, az illetékes államügyészség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot

– írták.

Rovatok