Index Vakbarát Hírportál

Fiait akarta leszedni a netről, az egész város hálózatát tönkretette

2022. február 20., vasárnap 15:16

Börtönbüntetéssel és akár 10 millió forintnak megfelelő pénzbírsággal kell szembenéznie annak a francia apának, aki jelzavaróval akadályozta meg, hogy kamasz fiai éjjelente használni tudják az internetet, terve azonban nem jól sült el.

Az otthonuktól nem messze lévő Messanges városának lakói ugyanis arra lettek figyelmesek, hogy éjfél és hajnali három óra között nem működik a mobil- és internetszolgáltatásuk, a jelenség pedig mindennap előfordult. A problémát később az egyik mobilszolgáltató jelezte a Franciaország rádiófrekvenciáit felügyelő szervnek, az Agence nationale des fréquencesnak (Nemzeti Frekvenciaügynökség). A nyomozás alkalmával megállapították, hogy a frekvenciákat egy jelzavaró készülékkel blokkolták a városban.

Ez az eszköz képes arra, hogy a mobileszközökkel azonos frekvencián sugározza a rádióhullámokat, ezzel megakadályozva, hogy a mobil- és egyéb eszközök csatlakozni tudjanak az átjátszótornyokhoz, és jeleket fogadjanak.

A Bleeping Computer az ügynökség jelentése alapján azt írja: az egyik technikusuk egy szomszédos város egyik házáig követte nyomon a zavaros jelet, ahol a ház tulajdonosa bevallotta, hogy korábban a világhálón vásárolt egy jelzavaró készüléket, melyre azért volt szüksége, hogy a tinédzserkorú fiait offline állapotba kényszerítse.

A magyarázat zavarba ejtően egyszerű volt: a jelzavarót a családapa azért szerelte be, hogy megakadályozza, hogy a tinédzserek alvás helyett az okostelefonjukon internetezzenek. Gyermekei valóban a közösségi hálózatok és más alkalmazások rabjaivá váltak, különösen a Covid–19-járvány miatt bevezetett korlátozások óta

– idézi a felügyeleti szerv jelentését a portál.

Az apa több internetes fórumot is felkeresett, majd úgy döntött, a probléma megoldására csak egy jelzavaró készülék nyújthat megfelelő megoldást. A férfinak ugyan nem állt szándékában lekapcsolni egy teljes város internethálózatát, végül mégis ezt idézte elő.

A Nemzeti Frekvenciaügynökség a jelzavaró készülék használatát jelentette az ügyészségnek, akik lefoglalták az eszközt, majd bűncselekmény miatt nyomozást indítottak.

Rovatok