Index Vakbarát Hírportál

Elindult Donald Trump új közösségi portálja, a Truth Social

2022. február 21., hétfő 19:03

Vasárnap éjjel elindult Donald Trump korábbi amerikai elnök új közösségimédia-vállalkozása, a Truth Social (Igazság, a közösségi portál), amellyel a volt elnök visszatér a közösségi média világába, miután 2021-ben több ilyen nyilvános portálról kitiltották – jelentette a Reuters brit hírügynökség hétfőn.

Trumpot az amerikai kongresszus épülete elleni 2021. január 6-i támadást követően tiltották ki a Twitterről, a Facebookról és a YouTube-ról, miután azzal vádolták meg, hogy erőszakos fellépésre buzdító üzeneteket tett közzé e csatornákon.

A Truth okostelefonos alkalmazása vasárnap éjfél előtt jelent meg az Apple vállalat online boltjában (App Store), és hétfőn már ez volt a legtöbbször letöltött ingyenes alkalmazás az Apple online felületén, olyannyira, hogy számos felhasználónak regisztrációs problémái voltak, vagy egyszerűen letöltési várólistára helyezték.

A Truth Social közösségi platform tulajdonosa a Devin Nunes korábbi kaliforniai republikánus képviselő által vezetett Trump Media & Technology Group (TMTG) nevű médiavállalat, amely – több más új techcéghez hasonlóan – a szólásszabadság híveként olyan felhasználókat szeretne magához csábítani, akik úgy érzik, nézeteiket elnyomják a már létező közösségi portálokon.

A Truth azt ígéri, hogy „nyílt, szabad és őszinte párbeszédre fog ösztönözni politikai ideológia megkülönböztetése nélkül” – nyilatkozta Nunes február elején a Newsmax című konzervatív lapnak. Eddig azonban ezek az új technológiai vállalatok, így a Twitter-versenytárs Gettr és a Parler, valamint a Rumble nevű videómegosztó csatorna még nem közelítették meg a főáramhoz sorolt vetélytársaik népszerűségét. A TMTG működéséről és pénzügyi hátteréről kevés nyilvános információ áll rendelkezésre.

A cég 2021 decemberében 1 milliárd dollár magánbefektetői támogatást gyűjtött össze, amely azonban csak azt követően lesz elérhető, hogy a TMTG terv szerint hónapokon belül összeolvad a New York-i Digital World Acquisition Corporation (DWAC) nevű vállalattal, amely 293 millió dollárnyi készpénzletéttel rendelkezik. Donald Trump a legidősebb fia, ifj. Don Trump Twitter-fiókján már a múlt hét végén jelezte, hogy indul a portál. „Készüljetek, a kedvenc elnökötök nemsokára találkozik veletek” – írta a volt elnök.

Rovatok