Index Vakbarát Hírportál

Kijev még nem számít orosz támadásra, Kelet-Ukrajnában dörögnek a fegyverek

2022. február 21., hétfő 07:27 | aznap frissítve

Az ombudsman szerint a 16–18 év közöttiekre is vonatkozik a mozgósítás.

Az orosz nemzetiségű kelet-ukrajnai lakosok és oroszszimpatizánsok által önálló államnak kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaság katonai iskoláinak tanulóit is mozgósítják – írta közösségi oldalán Ljudmila Denyiszova ukrán ombudsman a Donbaszban tevékenykedő emberi jogi szervezetektől kapott információk alapján.

Az ombudsman jelentése szerint a mozgósítás a 16–18 év közötti fiatalokat érinti. Az ilyen akciók sértik a civilek háborús védelméről szóló egyezmény 51. cikkét, amely tiltja a gyermekek fegyveres konfliktusba való bevonását – tette hozzá Denyiszova.

Ljudmila Denyiszova felszólította az Egyesült Nemzetek Gyermekalapját (UNICEF) és a nemzetközi emberi jogi szervezeteket, hogy reagáljanak a gyermekek fegyveres konfliktusban való részvételére, valamint az ideiglenesen megszállt területek állampolgárainak kötelező besorozására.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyik, a Luhanszki Népköztársaság vezetője aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. A Luhanszki Népköztársaság vezetője azt is megtiltotta, hogy elhagyják a köztársaságot a 18 és 55 év közötti férfiak.

Kijev szerint Moszkva még nem fog támadni

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter az amerikai hírszerzés állításaival szemben úgy véli, hogy Moszkva a következő napokban nem indít inváziót Ukrajna ellen, mivel az ukrán határ közelében jelenleg egyetlen helyen sem jöttek létre orosz csapásmérő csoportosulások. Ugyanakkor megjegyezte: ez nem jelenti azt, hogy nincs veszély.

Az ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy az ukrán fegyveres erők ellenőrzés alatt tartják a helyzetet az ország minden részén – írja a Kárpátalja.

Donbaszban lőnek

Az ukrán védelmi minisztérium közleménye szerint az elmúlt napon a kelet-ukrajnai fegyveres erők 80 alkalommal sértették meg a tűzszünetet, ezek közül 72-nél a minszki megállapodások által tiltott fegyvereket használtak.

Vasárnap az orosz megszálló erők újabb provokációt hajtottak végre az ukrán hadsereg megvádolására – olvasható a közleményben, melyben azt írják, hogy „az agresszor nehézfegyverekkel nyitott tüzet” Lobacseve település környékén.

Maguk a megszállók hajtották végre a megszállt területeken található települések elleni támadásokat, hogy lejárassák a szövetséges erőket

– olvasható az ukrán védelmi minisztérium közleményében. Hozzátették: hétfő reggel 9 órától nyolc alkalommal rögzítették támadást, mindezt a minszki megállapodásokban tiltott fegyverhasználattal.

Orosz határőrállást talált el egy ukrán gránát

Ukrajna területéről vasárnap reggel kilőttek egy gránátot, amely teljesen megsemmisítette a határőrök egyik szolgálati helyét az oroszországi rosztovi területen – közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) közszolgálati központja.

A tájékoztatás szerint az eset helyi idő szerint 9 óra 50 perckor történt. Ismeretlen típusú lövedékről van szó – tudatta az orosz hatóság. Hozzátették: a robbanásban senki sem sérült meg.

(Borítókép: Ukrán hadsereg gyakorlatozik 2022. február 4-én. Fotó: Sergei Supinsky / AFP)

Rovatok