Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték az abortuszt Kolumbiában

2022. február 22., kedd 10:59

Újabb latin-amerikai országban legalizálták az abortuszt. Nagy sikert értek el a kolumbiai feminista mozgalmak, sikerrel járt a több mint húsz éve folyó harc az egyenlő női jogokért: a terhesség 24. hetéig legalizálták az abortuszt.

Kolumbia a legújabb latin-amerikai ország, amely részben dekriminalizálta az abortuszt; ez jelentős győzelem a nemzet feminista mozgalma számára, és tükrözi az egyenlő női jogok iránti érdekeket a régióban. 

Az ország alkotmánybírósága legalizálta az abortuszt a terhesség 24. hetéig – jelentette be közleményében a legfelsőbb bíróság. Eddig Kolumbiában évente több száz nő ellen indult eljárás illegális abortusz miatt. De sokan titokban tartották, és otthoni abortuszhoz folyamodtak, amely a régió többi részén elterjedt, és gyakran veszélyes gyakorlat.

Az abortuszjogvédők hétfőn felvonulással reagáltak több nagyvárosban a két évtizeden át tartó kampány sikerét ünnepelve: több mint húsz éve harcoltak annak érdekében, hogy töröljék az abortusz megtiltását az ország büntető törvénykönyvéből.

Tudtuk, hogy ez nem könnyű harc, de valamikor meg kellett történnie

– mondta Mariana Ardila, nőjogi aktivista és ügyvéd, aki aláírta az abortusz dekriminalizálására irányuló petíciót. Idáig az abortusz Kolumbiában csak három körülmény között volt legális:

A kolumbiai legfelsőbb bíróság döntése egyébként a mexikói és az argentin legutóbbi, az abortuszt dekriminalizáló határozatokat követte. 

(via CNN

(Borítókép: Nők ünneplik a kolumbiai legfelsőbb bíróság döntését, amely a terhesség 24. hetéig tartó abortusz dekriminalizálását írja elő Bogotában, Kolumbiában, 2022. február 21-én.  Fotó: Raul ARBOLEDA / AFP)

Rovatok