Index Vakbarát Hírportál

Megerősítették a hírt, Csernobilt elfoglalták az oroszok

2022. február 24., csütörtök 17:57 | aznap frissítve

Az Ukrajnára támadó orosz csapatok benyomultak a csernobili atomerőmű övezetébe Fehéroroszország felől – jelentette csütörtökön az UNIAN hírügynökség.

Az ukrán szárazföldi erők tanácsadója, Aljona Sevcova Facebook-oldalára nem sokkal ezelőtt azt írta, hogy az oroszok elfoglalták a csernobili atomerőművet. Az állomás személyzetét túszul ejtették, mint írta, ez nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa biztonságát is veszélyezteti.

A hírt egy órával később Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója is megerősítette – erről a pravda.com ír. „ Heves csata után elvesztettük az irányítást. A csernobili atomerőmű és a nukleáris hulladéktároló állapota ismeretlen” – fogalmazott Podoljak, hozzátéve: „lehetetlen azt mondani, hogy Csernobil biztonságban van”.

A veszélyes radioaktív hulladékok tárolóját őrző nemzeti gárdisták makacsul ellenállnak. Ha a tüzérségi támadások miatt megsérül a hulladéktároló, akkor radioaktív porfelhő boríthatja be Ukrajna, Fehéroroszország és európai uniós tagállamok területét

– ezt még késő délután jelent meg Anton Herascsenkóra, a belügyminiszter tanácsadójára hivatkozva az ukrán hírügynökség oldalán. Közben az odesszai kormányzóság sajtószolgálata közölte, hogy a dél-ukrajnai megye pogyilszki járásában 22-re nőtt az orosz támadások következtében elhunytak száma. Az áldozatok fele nő – fűzte hozzá a hivatal.

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij Twitter-oldalán szintén közölte: a csernobili atomerőmű közelében lévő területekre orosz katonák hatoltak be, akik megpróbálják elfoglalni az erőművet. 

Az ukrán védők életüket adják, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia 

– írta az ukrán elnök bejegyzésében, utalva a csernobili atomkatasztrófára. Hozzátette: ez hadüzenet egész Európa számára.

A Védelmi Stratégiák Központja nevű ukrán elemzőintézet jelentést készített az Ukrajinszka Pravda című lapnak a kijevi idő szerint délután két óráig feljegyzett harci eseményekről. Eszerint Oroszország már hét repülőgépet, négy helikoptert, több mint tíz páncélozott járművet és körülbelül száz katonát veszített, elfoglalta a Krím félszigettel szomszédos, dél-ukrajnai Herszon megyében Henicseszk és Nova Kahovka településeket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnali ötkor mondott beszédet, ezt követően az orosz szárazföldi erők a légierő támogatásával megkezdték Ukrajna invázióját. Több mint 60 katonai infrastrukturális létesítményt támadtak Ukrajna-szerte. Több mint harminc Kalibr típusú cirkálórakétát lőttek ki.

Igyekeznek visszaverni a támadást

Orosz csapatok páncélosokkal és egyéb haditechnikával megsértették Fehéroroszország és Oroszország felől az ukrán államhatárt Csernyihiv, Szumi, Luhanszk, Harkov, Zsitomir, Kijev és Herszon megyékben.

Az agresszor csapatok erőfeszítései jelenleg főként a kelet-ukrajnai Harkiv irányába összpontosulnak. Kísérlet folyik a körülzárására. A fegyveres erők a nemzeti gárdával együtt igyekeznek visszaverni a támadást

– áll a jelentésben. Az elemzők szerint a Herszon megyei támadóműveletben az orosz csapatoknak az a feladata, hogy helyreállítsák a Krím vízellátását az észak-krími csatornán keresztül.

Csernyihiv megyében az ukrán fegyveres erők megállították az orosz csapatok előrenyomulását. Keleten, Szumi és Harkiv megyékben 10-20 kilométert nyomultak be az oroszok Ukrajna területére, ahol az ukrán erők megállították őket. Az orosz támadók egészen közel kerültek Harkiv városához, ahol azonban komoly veszteségeket szenvedtek: a Nemzeti Gárda katonái négy orosz harckocsit semmisítettek meg.

Az Azovi-tenger partján fekvő, Donyeck megyei Mariupolt a támadók rakéta-sorozatvetőkkel lövik, egyelőre nem kíséreltek meg behatolást a városba. A fővárostól, Kijevtől északra fekvő területeket, beleértve Hosztomel városát, helikopterekkel támadják. A Fekete-tengeren a Krímtől nyugatra, a román partokhoz közeli Kígyó-szigetet megkísérelték megszállni, délután egy órakor az ukrán erők visszaverték a támadást.

A rendelkezésre álló információk szerint az ukrán fegyveres erőknek, beleértve a határőrséget, negyven halálos áldozatuk és több sebesültjük van. Károk keletkeztek katonai és polgári infrastrukturális létesítményekben egyaránt, valamit többszintes épületekben is 

– közölték a szakértők. Egyelőre nem tudni, hogy a Luhanszk megyei Scsasztya település éppen kinek a kezén van. A térségben az orosz csapatok nem hajlandók zöld folyosót nyitni, hogy a nőket és a gyermekeket elszállíthassák a megszállt területekről.

Az orosz invázió jelenlegi szakaszának fő feladata Kijev és egész Herszon megye, valamint Mariupol elfoglalása lehet. Egyúttal az orosz csapatok pánikot próbálnak kelteni Ukrajna kapitulálása érdekében

– állapították meg az elemzők. Közben az ukrán egyesített erők sajtószolgálata jelentette, hogy Donyeck megyében, Mariupoltól északra, Piscsevik településnél Nyugatról kapott NLAW típusú páncéltörővel kilőttek három ellenséges harckocsit – írja az MTI.

(Borítókép: A csernobili atomerőmű 2019. október 23-án. Fotó: STR / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok