Index Vakbarát Hírportál

Nőtt a sugárzás Csernobilban, az oroszok lekapcsolták a gamma-sugárzás-mérőket

2022. február 25., péntek 16:43

Miután tegnap az orosz csapatok bevonultak és heves harcok után elfoglalták a csernobili atomerőművet és környékét, ma délelőtt megnövekedett gamma-háttérsugárzásról számoltak be az ukrán hatóságok.

Miután az orosz haderő tegnap elfoglalta az atomerőművet és a környező területet, Csernobilban jelentősen megemelkedett a sugárzás szintje – közölte az ukrán parlament közösségi oldalán.

 Közleményük szerint

Az orosz alakulatok kezébe került objektumon megugrott sugárszint oka ismeretlen. Az érintett területen folyó harcok miatt eddig még nem sikerült tisztázni az okokat.

Itt látható egy részletes térkép a sugárzás szintjének emelkedéséről Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára blogjában azt írja:

„Az ukrán nukleáris bizottság péntek reggeli közleménye szerint a megnövekedett sugárzási szint valószínűleg azzal függ össze, hogy a lezárt zónába behatolt harci járművek felkeverték a port a telephelyen.”

„EZ EGY HIHETŐ MAGYARÁZAT, MERT CSAK NÉHÁNY DETEKTOR MUTAT MEGEMELKEDETT DÓZISTELJESÍTMÉNYT. A MI KORÁBBI CSERNOBILI MÉRÉSEINK IS AZT MUTATTÁK, HOGY A TELEPHELY SZÁMOS TERÜLETÉN A TALAJ FELSŐ, TÍZ CENTIMÉTERES RÉTEGÉBEN JELENTŐS MENNYISÉGŰ RADIOAKTÍV ANYAG VAN MEGKÖTVE. HA A HARCKOCSIK FELKEVERTÉK A PORT, AZ OKOZHATJA A MEGNÖVEKEDETT SUGÁRZÁSI SZINTET.”

Ugyanakkor egy brit lap idéz egy neve elhallgatását kérő, magas rangú ukrán tisztviselőt, aki szerint a területért folyó harcok során ágyútalálatot kaphatott és megsérülhetett egy nukleárishulladék-tároló, és ennek nyomán nőtt meg a radioaktív sugárzás a környéken. 

Az orosz védelmi minisztérium is reagált a találgatásokra. Közleményükben azt állítják, hogy az egykori erőmű környékén normális a sugárzás szintje.

A biztonságos működés ellenőrzése érdekében az európai atomerőművek folyamatosan szolgáltatnak adatot az aktuális sugárzásszintről, amelyet az EURDEP-adatbázisban összesítve bárki nyomon követhet. Az oldalon azonban a reggeli magas értékek után már nem érhető el friss adat  a csernobili atomerőműről, ezt itt lehet ellenőrizni. Ettől lettek idegesek sokfelé Európában.

1986-ban volt Csernobilban a világ legsúlyosabb nukleáris balesete

A csernobili erőmű Kijevtől 130 kilométerre északra található. Mostani megszállása egyértelmű folyosót nyit a térségtől a Dnyeper folyó mentén egészen az ukrán fővárosig. 1986 áprilisában a négy reaktor közül a 4. blokk felrobbant egy elfuserált kísérlet következtében. A reaktor beomlott, tűz ütött ki, és nagy mennyiségű radioaktív szennyeződés szabadult ki a levegőbe. A szovjet vezetés nem merte bevallani, hogy ilyen súlyos baleset történt, és csak napokkal később riadóztattak észak-európai államok, amikor Skandinávia fölött kiterjedt radioaktív felhőt észleltek.

A térséget beborító sugárzás eredményeként százezrek kaptak sugárfertőzést, megugrott a rákos megbetegedések száma. Az erőművet és 32 kilométeres körzetét zárt, tiltott zónává nyilvánították. A balesetre az HBO-n 2019-ben bemutatott sorozat hívta fel ismét a figyelmet, amelynek nyomán katasztrófaturizmus indult meg a tiltott zónába.

Nemrégiben fejeződött be az a harminc ország együttműködésében megvalósult, másfél milliárd dolláros projekt, amellyel egy 32 ezer tonnás betonszarkofágot emeltek a sérült reaktor fölé, hogy megakadályozzák az esetleges további radioaktív sugárzást.

A mostani sugárzás lehet olyan veszélyes, mint az 1986-os?

Ha visszakanyarodunk Aszódi Attila korábban említett blogjához, az egykori kormánybiztos a lehetőségről ezt írja:

Kisebb tüzérségi támadást akár kibocsátás nélkül is átvészelhet a csernobili 4. blokk. Nagyobb tüzérségi támadásnak lokális hatású kibocsátás lehetne az eredménye, de olyan nagyságú kibocsátás, mint az 1986-os baleset során bekövetkezett, nem elképzelhető.

Ukrajna villamosenergia-ellátásában meghatározó szerepet játszik az atomenergia: a termelés felét az a tizenöt atomerőművi blokk adja, amely négy telephelyen működik az országban. Az atomerőműveket felügyelő ukrán vállalat közlése szerint jelenleg is biztonságosan üzemelnek, és felkészítették őket arra, hogy leállítsák a blokkokat, amennyiben támadás érné a létesítményeket.

(Borítókép: A csernobili atomerőmű 2017-ben. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok