Index Vakbarát Hírportál

29 éves kárpátaljai katona az első magyar nemzetiségű áldozata a háborúnak

2022. február 26., szombat 12:00

Oroszország csütörtök hajnalban támadást indított Ukrajna ellen, a harcok azóta is zajlanak, és egyre több áldozatot követelnek. Meghalt egy kárpátaljai magyar is, aki haditengerészként szolgált az ukrán seregben. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint az oroszok eddig több mint 3500 katonát vesztettek.

Az Interfax hírügynökség Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszterre hivatkozva közölte, hogy

az orosz inváziónak eddig legalább 198 ukrán áldozata van, köztük három gyerek is meghalt.

A harcokban két kárpátaljai személy is életét vesztette, miközben Ukrajnát védték – írja a Kárpátalja.ma. A 29 éves Kis Sándor az ukrán haditengerészetnél szolgált, és Ocsakovnál esett el, a másik áldozat pedig a 22 éves, munkácsi Bilak Vaszil.

Az ukránok a halottak mellett 1115 sebesültről is beszámoltak, akik között 33 gyermek van. A nemzetközi sajtó szerint az viszont nem egyértelmű, hogy Viktor Ljasko a civil áldozatokról beszélt-e, ám vélhetően igen, mivel a katonákkal együtt ennél jóval magasabb lehet a halottak és sebesültek száma.

Az ukránok is beszámoltak a háború eddigi orosz veszteségeiről, a hadsereg szerint  

az oroszok eddig több mint 3500 katonát vesztettek a harcokban, és kétszázan estek az ukránok fogságába.

Az ukránok emellett lelőttek 14 repülőgépet, nyolc helikoptert, valamint kilőttek 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet is.

Az oroszok több mint 800 katonai objektumot semlegesítettek

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton közölte, hogy Oroszország eddig 821 ukrán katonai objektumot semlegesített, amióta csütörtök hajnalban megtámadták Ukrajnát. Hozzátette, hogy az orosz hadsereg eddig 14 katonai repülőteret, 19 hadállást, 24 Sz–300-as légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást számolt fel.

Konasenkov emellett kiemelte, hogy az oroszok nyolc ukrán haditengerészeti hajót is eltaláltak, valamint megsemmisítettek több repülőgépet, helikoptert, drónt, harckocsit és páncélozott járművet is.

Időközben a szakadárok is nyomulnak előre folyamatosan Kelet-Ukrajnában, a Luhanszk térségéből érkezők harminc kilométeres sávot szereztek meg az ukrán kormányerőktől, míg a donyecki szakadárok hat kilométert nyomultak előre orosz támogatással – írja az MTI.

A háborús eseményeket a hétvégén is percről percre közvetítjük az alábbi cikkünkben.

(Borítókép: Kijev külvárosában megsérült egy lakóépület, ahol 2022. február 25-én egy katonai lövedék csapódott be. Fotó: Daniel LEAL / AFP)

 

Rovatok