Index Vakbarát Hírportál

Betilthatják az orosz újságokat, ha leírják, hogy háború zajlik Ukrajnában

2022. február 26., szombat 12:33

Az orosz médiahatóság több sajtóterméket is közleményben figyelmeztetett arra, hogy távolítsa el azokat a tartalmakat, amelyekben támadásként vagy invázióként ábrázolják az ukrajnai hadműveleteket.

Az orosz médiahatóság, a Roszkomnadzor több kiadványt vádolt meg azzal szombaton, hogy valótlanul ábrázolták Oroszország ukrajnai hadműveleteit, és hamis információkat hoztak nyilvánosságra. A hatóság a tartalom eltávolítására szólította fel a sajtótermékeket. 

A hatóság szerint a Novaja Gazeta, az Ekho Moskvy, a Mediazona, a TV Rain és más lapok hamis információkat terjesztenek arról, hogy az orosz hadsereg ukrán településeket támadna, vagy hogy az orosz alakulatok akcióinak ukrán civil áldozataik lennének – írja a 444.

A hatóság pénzbüntetés kiszabását is felveti, amiért az Oroszország és Ukrajna közötti háborút „támadásként”, „invázióként” vagy „hadüzenetként” írták le, és azt is közölte, hogy ha továbbra is így fogalmaznak, és nem távolítják el a már megjelent félrevezető tartalmakat, akkor az 5 millió rubeles (19 millió forintos) bírságon felül akár az oldalakhoz való hozzáférést is letiltja.

Orosz újságírók szerint ez a közleményben megnevezett sajtótermékek betiltásának az előkészülete lehet.

(Borítókép: Sérült jármű látható az orosz portyázó csapatokkal vívott harcok helyszínén, Kijevben 2022. február 26-án. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters)

Rovatok