Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Egyelőre egy magyar halottról tudunk

2022. február 26., szombat 20:22

Szijjártó Péter szombaton New Yorkban az ENSZ vezetőivel tárgyalt arról, hogy az ENSZ miként járulhat hozzá egy mielőbbi orosz–ukrán közvetlen tárgyaláshoz a béke érdekében. A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornának adott nyilatkozatában közölte, eddig egy magyar nemzetiségű elhunytról tudnak.

A tárcavezető kifejtette, napközben Abdulla Shahiddal, az ENSZ-közgyűlés elnökével és Rosemary A. DiCarlóval, az ENSZ főtitkárhelyettesével találkozik. Szijjártó Péter közölte, magyar idő szerint szombat délelőtt a NATO-együttműködésért felelős ukrán miniszterelnök-helyettessel, valamint az ukrán elnöki adminisztráció vezetőivel egyeztetett, akiknek ismertette New York-i programját. Mint mondta, az ENSZ vezetőit arra kéri, járjanak közben az orosz félnél, hogy vállalják a tárgyalást az ukrán oldallal a mielőbbi béke érdekében. Hangsúlyozta, a magyar emberek békét szeretnének, Magyarország pedig abban érdekelt, hogy minél előbb véget érjen a háború, és béke legyen a szomszédságban.

A háború befejezése érdekében minél előbb tárgyalóasztalhoz kell ülniük a szemben álló feleknek

– mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, az elmúlt napokban érkeztek hírek arról, hogy mindkét fél hajlandó lenne tárgyalni.

Budapest készen áll

A miniszter megerősítette, péntek este felhívta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, majd Andrij Jermakot, az ukrán elnöki adminisztráció vezetőjét, és jelezte, hogy Magyarország, Budapest készen áll mindkét delegáció fogadására és a tárgyalás biztosítására. Közölte, mindkét tárgyalópartner megköszönte a felajánlást, amelyet egyelőre egyikük sem utasított el

A tárcavezető megerősítette,

egyelőre egy magyar nemzetiségű halálos áldozatról tudnak Ukrajnában, az elhunyt családjának pedig segítséget nyújtanak.

Közölte továbbá, hogy Kijevből úton van Magyarországra egy néhány tucat személyből álló konvoj, amely egyelőre még Ukrajnában halad, bár az út legnehezebb részén talán már túl van.

Ebben a konvojban civilek mellett a nagykövetség munkatársai, újságírók, valamint két nemzetközi szervezet munkatársai is helyet kaptak 

– idézi az MTI a külügyminisztert. Szijjártó Péter tájékoztatása alapján a magyar–ukrán határon szombat reggel óta lehet komoly menekültáradatot érezni. Kifejtette, Záhonynál hajnalban 250-300 autó torlódott fel, Lónyánál mintegy 300 méteres, Beregsuránynál már három és fél kilométeres, Barabásnál pedig két kilométeres az autósor, és sok a gyalogos, ahogy Tiszabecsnél is. A magyar beengedőkapacitás mind az öt ukrán–magyar határátkelőhelyen teljes létszámmal működik – tette hozzá.

Szijjártó Péter elmondta, a maldív diákcsoportnak pénteken nyújtott segítség után 10 jordán állampolgárnak segítettek átlépni a határt, és megkezdték 950 indiai diák evakuálását is, akik közül 240-en már átléptek Magyarország területére. Magyarország segítségnyújtásra vonatkozó megkeresést kapott türkmén, ecuadori, mongol, örmény, török és Fülöp-szigeteki állampolgárok ügyében is – tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta, Magyarország mindenkinek segít, a jogszerűen Ukrajnában tartózkodó külföldieket vízumkötelezettség nélkül beengedik az országba, továbbá az ország vállalta a sérült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését is.

Ha őszinte, ki kell sípolni

Szijjártó Péter egészen elképesztőnek nevezte, hogy magyar és külföldi újságírók, valamint politikusok álhírgyárakat működtetnek a jelenlegi háborús helyzetben, és olyan hazugságokat terjesztenek, amelyeknek semmi közük nincs a valósághoz. Magyarország nem blokkol semmilyen szankciós intézkedést, minden egységes európai döntésnek a részese volt, és ez így lesz a jövőben is – jelentette ki a tárcavezető. A külügyminiszter a Facebook-oldalán szombat délután megjelent videóban elmondta:

Nagyon meg kell válogatnom a szavaimat, megmondom őszintén, mert ha őszintén beszélnék, akkor most lehet, hogy ki kellene sípolni, amit mondok

– reagált közösségi oldalán az álhírekre. 

Mint mondta, harci cselekmények zajlanak Ukrajnában, és „erre vannak olyanok, beleértve újságírókat, politikusokat, magyarokat és külföldieket, akik ebben az időszakban álhírgyárakat működtetnek, és elkezdenek olyan hazugságokat terjeszteni, amiknek semmi köze nincsen a valósághoz”.

Ráadásul a tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatón elmondtam, ma már még egyszer világossá tettük, Magyarország nem blokkol semmit

– tette hozzá Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, nagy tisztelettel arra kéri a magyar ellenzéki politikusokat, a magyar baloldali sajtót, a nemzetközi kollégákat, ne terjesszenek hazugságot. Kifejtette, amikor olyan hazugságokat terjesztenek, mint ez a SWIFT-rendszeres álhír, akkor azt a veszély idézik elő, hogy azok a magyarok, akik Ukrajna területén élnek, adott esetben provokáció vagy erőszakos cselekmény áldozatává válhatnak, mert az ilyen álhírek kiválóan alkalmasak arra, hogy egy nemzeti közösség, például a magyarok ellen fordítsanak szélsőséges alakokat, akár Ukrajnában.

Szijjártó Péter végezetül beszámolt arról is, vasárnap a záhonyi határátkelőnél találkozik Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával, aki rendkívül korrekten mindenben együttműködik a helyi magyar képviseletekkel. A kormányzó az ukrán–szlovák határon feltorlódott emberek Magyarországra beengedésében kért segítséget, továbbá annak a vonatnak az üzemeltetésében, amely Csap és Záhony között szállíthat menekülteket naponta hétszer.

(Borítókép: Szijjátó Péter. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok