Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok tartják Paks II. beruházási ütemtervét

2022. február 28., hétfő 15:55

A Paks II. Atomerőmű-projekt keretében a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak – közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft.

A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette: „a Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét”. A Paks II.-projekt keretében tervezett két új, VVER-1200 típusú reaktor építésének fővállalkozója a Roszatom orosz atomenergetikai konszern mérnöki divíziója, az ASZE Mérnöki Vállalat Rt.

Az MVM Paks II. Zrt. 2014-ben kötött szerződést az orosz Joint-Stock Company Atomstroyexporttal 

a kulcsrakész atomerőmű megvalósításáról, amely fix műszaki tartalommal, rögzített 12,5 milliárd eurós beruházással készül el.

Alekszandr Merten, az ASZE alelnöke 2021 decemberében Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029–2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamos energiát termeljen.

Hozzátette: az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, végzik  az engedélyezéshez  szükséges dokumentációs munkákat , és várják a létesítési engedélyt.

Közben a Bloomberg hírügynökség arról írt, hogy a magyar miniszterelnök elutasította az ellenzék kérését, hogy függessze fel vagy mondja vissza a paksi atomerőmű orosz segítséggel történő bővítését. A magyar kormány ugyan támogatja az uniós szinten Oroszországgal szemben meghozott szankciókat, azonban nemzeti szinten már nem nagyon akar ebbe mélyebben belemenni, különösen nem az energiaszektor terén. 

Orbán Viktor ugyancsak megerősítette, hogy a kormány nem szállít fegyvereket a szomszédos országba, így Magyarország a között a néhány uniós állam között találta magát, amelyek nem támogatják, hogy Ukrajna külföldről kapott fegyverekkel védje meg magát. 

(Borítókép: A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. Fotó: Kiss Dániel / MTI)

Rovatok