Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij az Európai Parlamentben: Bizonyítsák be, hogy velünk vannak!

2022. március 1., kedd 13:31

Az Európai Parlament keddi ülésén mondott beszédet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az államfő elmondta, egyenrangú tagjai szeretnének lenni Európának. Az elnök hétfőn kérelmet nyújtott be az Európai Unió felé, hogy Ukrajnát is felvegyék a tagországok listájára.

„Küzdünk azért, hogy az Európai Unió tagjai legyünk” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlament keddi ülésén. Az ukrán elnök videobejelentkezésében elmondta:

Az elmúlt napokban nem tudom, hogyan üdvözöljek mindenkit. Nem tudok jó reggelt mondani. Mindig azokra a polgárokra gondolok, akik az életük árán küzdenek az ország szabadságáért.

Beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna Európát választotta. Hozzátette, szeretné, ha az Európai Unió is azt mondaná Ukrajnának: „Európa választása Ukrajna.”

Kedves jelenlévők, nagyon lelkes népünk van, jogainkért, szabadságunkért és életünkért harcoltunk mindig, most pedig a túlélésért harcolunk, és ez a fő motivációnk. Azért is harcolunk azonban, hogy egyenrangú tagjai legyünk Európának

– fogalmazott. Hozzátette: „Velünk az Európai Unió minden bizonnyal erősebb lesz.”

Bizonyítsák be, hogy velünk vannak, hogy nem engednek el minket!

– zárta beszédét az ukrán vezető.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn kérelmezte, hogy vegyék fel Ukrajnát az Európai Unió tagállamai közé. Ukrajna holland nagykövete szerint elindult az eljárás az ügyben. Adam Parsons, a Sky News tudósítója szerint azonban valószínűtlennek tűnik a gyorsított eljárású EU-s csatlakozás. Joseph Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Ukrajna esetleges tagságával kapcsolatban azt mondta, hogy Ukrajnának egyértelmű európai perspektívája van, most azonban az orosz agresszióval szemben kell fellépni.

Annalena Baerbock német külügyminiszter pedig hétfő reggel fenntartásait fejezte ki Ukrajna gyors EU-csatlakozásával kapcsolatban. Véleménye szerint egy ilyen projekt intenzív és nagy horderejű átalakulási folyamattal jár. Ugyanakkor Annalena Baerbock hangsúlyozta: „Ukrajna Európa része.”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Magyarország is támogatja Ukrajna EU-csatlakozását.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Az Európai Parlament rendkívüli ülésszaka az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válasz megvitatására, Brüsszelben 2022. március 1-jén. Fotó: Yves Herman / Reuters)

Rovatok