Index Vakbarát Hírportál

Nagyon aggódik az atomenergia-ügynökség a Csernobilnál dúló harcok miatt

2022. március 2., szerda 14:01

A NAÜ vezetői Bécsben tanácskoztak a harcok nukleáris létesítményeket érintő veszélyeiről.

Az MTI közölte, hogy jelen állás szerint súlyos aggodalmának adott hangot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója a Csernobilnál dúló harcok miatt. Sajtóforrások szerint a NAÜ vezetői Bécsben tanácskoztak a harcok nukleáris létesítményeket érintő veszélyeiről.

Rafael Grossi – akit a Daily Mail című brit napilap idézett – leszögezte, hogy bármely ukrán nukleáris létesítményt érő baleset súlyos következményekkel járna a közegészségügyre és a környezetre nézve.

Grossi a csernobili atomerőmű esetét is kiemelte, amelyet csütörtökön orosz légi deszantosok – sajtóértesülések szerint súlyos harcokat követően – teljesen az ellenőrzésük alá vontak.

Nem sokkal később Kijev arról tájékoztatott, hogy a csernobili mérőállomások jelentős része a radioaktivitás szintjének megemelkedését jelezte, hozzátéve, hogy a harcok és a megszállás miatt nem lehet kideríteni, miért emelkedett meg a sugárzás szintje a csernobili tiltott zónában.

Grossi arra is felhívta a figyelmet, hogy értesülései szerint az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, közleményben pedig leszögezte, hogy az itt lévő hat reaktor egyelőre biztonságban van.

Az orosz védelmi minisztérium múlt héten azt közölte, hogy az orosz csapatok bevették az atomerőmű körüli területet és magát az atomerőművet is, ám ukrán források ezt tagadták.

Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Szombaton az orosz csapatok Harkiv városánál megrongálták egy nukleáris hulladéklerakó elektromos transzformátorát, vasárnap pedig az ukrán nukleáris hatóságok azt közölték, hogy rakéták találtak el egy kijevi nukleáris hulladéklerakót. A NAÜ értesülései szerint a létesítményekben nem keletkezett kár, de további vizsgálatokra van szükség.

Az ilyen jellegű lerakókban általában alacsony sugárzású, kórházakból és ipari létesítményekből származó radioaktív anyagokat tárolnak, ám Grossi határozottan kijelentette, hogy a két incidens „súlyos kockázatot jelent”.

Mindezekhez a Daily Mail hozzátette, hogy

nem tudni, hogy az orosz erők szándékosan támadják-e a nukleáris létesítményeket és a nukleáris hulladéklerakókat.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok