Index Vakbarát Hírportál

A világ egyik legnagyobb atomerőműve felé tartanak az oroszok, a helyiek hősiesen ellenállnak

2022. március 2., szerda 20:15

Ukrajnában négy atomerőmű található, amely az ország energiaellátásának mintegy felét biztosítja. A zaporizzsjai a legnagyobb, egyben legrosszabb állapotú atomerőmű Európában.

Az orosz erők közelednek a kelet-ukrajnai Zaporizzsja erőműve felé, amely a világ tíz legnagyobb atomerőművének egyike.

A Twitteren és a Telegramon megjelent videókon az látható, hogy az erőmű felépítésére és kiszolgálására alapított város, Energodar lakói megpróbálják elzárni az utat az orosz csapatok elől.

Dmitro Orlov polgármester szerint az orosz csapatok reggel eljutottak a város határán lévő ellenőrzőpontig, a város lakosai és az atomerőmű dolgozói azonban felvonultak, és barikádokat emeltek, hogy megakadályozzák a csapatok áthaladását – jelentette az Interfax ukrán hírügynökség

A tárgyalás megtörtént. Sikeresen bizonyítottuk, hogy az erőmű és a város megbízhatóan biztosítva van. A lakosság egy lépésnyire sem engedi be az ellenséget a városba. Ezt ők is látták, és amint visszaértek a csapataikhoz, közölni fogják a parancsnokaikkal. A következő tárgyalás három órakor kezdődik, de minden megtörténhet bármelyik pillanatban. Álljatok készen

– jelentette ki a polgármester.

Dmitro Orliv hozzátette:

mozgósítani kell az erőinket, úgy, mint még soha. Össze kell tartanunk, hogy az ellenség ne juthasson be a városba, ahol Európa legnagyobb atomerőműve van. Álljatok készen, barátaim!

Az oroszok korábban azt állították, hogy az erőmű teljes területét elfoglalták, és biztosítani fogják, hogy továbbra is működjön a létesítmény. Az ukrán állami nukleáris cég, az Energoatom viszont erre reagálva közölte, hogy „hazugságról, álhírről” van szó, az oroszok nem foglalták el az erőművet.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket itt találja.

Rovatok