Index Vakbarát Hírportál

Nem, Seagal nem harcol az orosz seregben: hollywoodi sztárok az Ukrajna elleni invázióról

2022. március 3., csütörtök 19:41

Kivétel nélkül minden megszólaló hollywoodi csillag elítéli Ukrajna orosz lerohanását. Most már azok is kételyüket fejezik ki, akik korábban szorosan kötődtek Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

A veterán hollywoodi sztár, Steven Seagal részt vesz Oroszország Ukrajna elleni inváziójában – ez a hír terjedt a közösségi médiában, de természetesen nem igaz.

A színészt „hírszerzők látták”, amint az orosz csapatok oldalán harcol a nemrég elfoglalt hosztomeli katonai repülőtér közelében – ezt sugallta az a fake tweet, hamis poszt, amit többek között Joe Rogan is megosztott.

Az ellentmondásos humorista látszólag viccből tette közzé a CNN logójával hamisított képernyőfotót, amely nemcsak több mint 240 ezer lájkot kapott, hanem sokan másutt is halál komolyan osztották meg a közösségi oldalakon, így végül kénytelen volt törölni.

Mások a Sky News tudósítására hivatkozva jelentették, hogy „Steven Seagalt látták, aki Ukrajnában harcol”. A felvételen valóban felismerhető egy magas, fekete, lófarokba kötött hajú, katonai felszerelésbe öltözött férfi, de ő csak a színész vélt hasonmása.

Egyes kommentelők közben arra is hivatkoztak, hogy a 69 éves színész legutóbb Moszkvában élt, állítólag azért, hogy az amerikai adóhatóságok elől meneküljön. Seagal valóban az orosz fővárosba költözött, ahol politikai pályafutását tervezte folytatni. Véleményét nem nyomban a háború kitörése után osztotta meg.

„Azért imádkozom, hogy mindkét ország pozitív, békés megoldásra jusson” – mondta napokkal később a Fox Newsnak, miközben arra is emlékeztetett, hogy sokaknak vannak barátai és családtagjai Oroszországban és Ukrajnában egyaránt.

Steven Seagal egyébként 2016-ban kapott orosz állampolgárságot azok után, hogy hangosan kiállt a Krím elcsatolása mellett. Válaszul Ukrajna nemzetbiztonsági okokra hivatkozva öt évre kitiltotta a területéről.

A sztárok egyként álltak Ukrajna mellé

Seagallal szemben sok hollywoodi csillag azonnal hallatta a hangját – jelentette a Hollywood Reporter.

Ryan Reynolds arra buzdította az embereket, hogy adományozzanak az ENSZ Menekültügyi Szervezetének. A támogatást a feleségével, Blake Livelyval együtt ki fogják egészíteni.

In 48 hours, countless Ukrainians were forced to flee their homes to neighboring countries. They need protection. When you donate, we'll match it up to $1,000,000, creating double the support.* https://t.co/xCFL1Lptuw https://t.co/CHp48E1KLQ

— Ryan Reynolds (@VancityReynolds) February 26, 2022

David Lynch hosszú nyilatkozatban ítélte el az orosz elnököt:

Putyin úr, ön most éppen halált és pusztulást vet. Ez mind az ön lelkén szárad. Az ukránok nem támadták meg az országát. Ön bement, és megtámadta az ő országukat. Ez a sok halál és pusztítás vissza fog térni, és meglátogatja önt

– üzente a rendező.

„Hozzátok hasonlóan imádkozom az ukrajnai emberekért” – írta Angelina Jolie egy Instagram-bejegyzésben. A színésznő az Ukrajnában élők segítségére fog fókuszálni.

Hayden Panettiere színésznő, akinek korábbi partnere ukrán származású, az Instagramon „abszolút szégyennek” nevezte Putyin cselekedeteit.

Mark Ruffalo azt üzente, hogy szeretetet és imákat küld „Ukrajna, Oroszország és Európa minden ártatlan emberének, kiváltképpen a fiataloknak, akik az aszimmetrikus erőszak és pusztítás e szomorú és maró pillanatának áldozatai”.

Sending love and good prayers to all innocent people of Ukraine and Russia and Europe who are caught up in this sad and corrosive moment of asymmetrical violence and destruction, especially the young people. You have done nothing to deserve this perversion and obscene spectacle.

— Mark Ruffalo (@MarkRuffalo) February 24, 2022

Priyanka Chopra színésznő „félelmetesnek” nevezte az ukrajnai helyzetet, különösen „a háborús övezetben élő ártatlan életek miatt”.

Annie Lennox énekesnő közös „sokkról és pusztulásról” írt az Instagramon, és arra biztatta az embereket, hogy támogassák a menekülteket segítő szervezeteket. „Nagyon fáj belegondolni, hogy családokat kényszerítenek kitelepülésre, és csak egy hátizsákkal menekülhetnek. Szörnyű és barbár, hogy hétköznapi emberek tömegét gyalázzák meg ilyen módon” – írta bejegyzésében.

Miley Cyrus azokra a napokra emlékezett vissza, amikor az ukrán fővárosban, Kijevben a Nothing Breaks Like a Heart című dal klipjét forgatta, és kijelentette: szolidáris az Ukrajnában élőkkel.

pic.twitter.com/XTzqwJdgl2

— Miley Ray Cyrus (@MileyCyrus) February 24, 2022

Depardieu, Putyin barátja: „Testvérháború”

Gérard Depardieu, Vlagyimir Putyin orosz elnök barátja csak a háború ötödik napján szólalt meg, és tárgyalásokra szólította fel a harcoló feleket.

„Ellenzem ezt a »testvérháborút«. Azt üzenem: állítsák le a fegyvereket, és tárgyaljanak” – idézte a francia hírügynökség a telefonon nyilatkozó színészt.

Kilenc éve, 2013-ban Depardieu azzal váltott ki hatalmas felháborodást hazájában, hogy elhagyta Franciaországot, és felvette az orosz állampolgárságot, tiltakozásul a tehetősekre tervezett francia adóemelés ellen.

Putyin egy vacsorán adta át a honosítási okmányokat, ami után Depardieu nem győzte dicsérni az „erős embert”.

Az orosz nemzetnek pont egy ilyen emberre van szüksége – orosz temperamentummal. Putyin megpróbálja visszaadni az oroszok méltóságát

– mondta a vacsora után.

Amikor januárban az ukrán határon fokozódott a feszültség, Depardieu egy új Instagram-fiókot nyitott egy olyan képpel, amelyen Putyinnal ölelkezik.

Ukrajna 2015-ben feketelistára tette Depardieu-t nyilvánvaló megtorlásként azért, mert állítólag nem volt hajlandó elismerni a volt szovjet tagköztárság függetlenségét.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) fogadja Steven Seagal amerikai színészt, harcművészt a moszkvai Kremlben 2016. november 25-én. Fotó:  MTI / EPA pool / Szputynik / Kreml / Alekszej Druzsinyin)

Rovatok