Index Vakbarát Hírportál

Körbezárták a világ egyik legnagyobb atomerőművét az oroszok

2022. március 3., csütörtök 07:53

Szerda éjjel teljesen bekerítették Európa legnagyobb atomerőművét az orosz katonák Zaporizzsjánál. A Nemzeti Atomenergia-ügynökség a létesítmény biztonságának garantálását kérte.

Azt már tegnap megírtuk, hogy az orosz katonák a Zaporizzsja erőmű felé tartanak, mostanra azonban úgy tudni, hogy már be is kerítették a 6 reaktorból álló erőművet. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) vezetője szerda este arra kérte az orosz csapatokat: biztosítsák azt, hogy az atomerőműben dolgozók folytathassák a munkájukat, vagyis garantálhassák a létesítmény nukleáris biztonságát, illetve továbbra is ellenőrizhessék a sugárzást a környéken. 

A hivatal azt is közölte, hogy kedden egy időre már megszakadt a radioaktivitási adatok szolgáltatása a létesítményből. Vélhetően akkor a környéken már összecsaptak az orosz és ukrán katonák, mivel az oroszok azt állították, hogy elfoglalták az atomerőművet (az ukránok ezt cáfolták).

Mindeközben az ukrán atomenergia biztonsági hivatal, az Energoatom azt állította, hogy az orosz katonák „nyíltan megfélemlítik” az intézmény dolgozóit és a környékbeli lakosokat, majd arra kérték az IAEA-t, hogy írja elő egy-egy, egyenként 30 kilométeres biztonsági zóna létesítését mind a négy ukrajnai atomerőmű körül.

Túszok Csernobilban

A csernobili atomerőművet már az invázió első napján elfoglalták az orosz katonák. Ennek következményeiről itt írtunk bővebben

Rafael Grossi ezzel összefüggésben is szóvá tette, hogy az ukrán hatóságok szerint a csernobili erőmű dolgozóit az oroszok még egyszer sem engedték haza azóta, hogy elfoglalták a létesítményt. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség egy másik tisztviselője ezzel összefüggésben azt mondta, hogy a dolgozóknak naponta több műszakot kell ledolgozniuk, a rájuk helyezett nyomás pedig végső soron veszélyezteti a létesítménynek és környezetének a biztonságát. 

A háborúban már több olyan incidens is volt, amelyek nukleáris szempontból is veszélyt jelenthettek volna. Az egyik kijevi nukleáris hulladéklerakót is rakétatalálat érte vasárnap, egy nappal korábban pedig Harkivban sérült meg a helyi hulladéklerakó transzformátora. Egyik esetben sem szivárgott ki az atomhulladék, de rávilágítottak arra, hogy milyen veszélyekkel járhat a háború egy olyan országban, ahol nukleáris erőművek és infrastruktúra működik.

A helyiek tiltakoznak

Az atomerőmű közelében lévő Energodar településének lakói szerdán már békés demonstrációval tiltakoztak a közeledésük ellen.

A demonstrációk csütörtökön is folytatódtak, arról viszont egyelőre nincs biztos információ, hogy miként állnak a harcok a térségben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Shutterstock)

Rovatok