Index Vakbarát Hírportál

„A leggonoszabb amerikai család” hajlandó nagyobb kártérítést fizetni az OxyContin áldozatainak

2022. március 3., csütörtök 18:39

A Purdue Pharmának, az OxyContin gyártójának a tulajdonosai készek akár 6 milliárd dolláros kártérítést fizetni az amerikai opioidválság áldozatainak, hogy rendezzék a peres ügyek lavináját.

„A leggonoszabb amerikai családnak” tartott Sackler família busás hasznot vágott zsebre a függőséget kiváltó fájdalomcsillapító túladagolásából. Új ajánlata legalább egymilliárd dollárral megemelné az eredeti, 4,5 milliárd dolláros csődegyezség értékét, amit egy amerikai bíró decemberben azért vetett el, mert megvédte volna a családot a további perektől a komoly függőséget okozó, vényköteles fájdalomcsillapítóval kapcsolatos perekben.

Az új indítvánnyal összhangban Sacklerék „összesen nem kevesebb mint 5,5 milliárd dollárt, de legfeljebb 6 milliárd dollárt fizetnének” – idézi a francia hírügynökség a beadványukat.

Noha a felek „túlnyomó többsége” elfogadta a megállapodást, még nyolc érintett amerikai tagállamnak alá kell írnia az egyezséget, hogy érvényes legyen.

A megemelt különbséget, az 1-1,5 milliárd dollárt „kizárólag az opioidválság megfékezésére, beleértve a túlélők, az áldozatok és családjuk támogatására és megsegítésére” használnák fel.

Az ópiátfüggőségi válság az elmúlt két évtizedben több mint félmillió, túladagolással összefüggő halálesetet okozott az Egyesült Államokban. Az áldozatok között hírességek is akadtak: köztük Prince, Heath Ledger, Elvis Presley és Michael Jackson. Nem feltétlenül az OxyContin okozta a halálukat, hanem az ahhoz hasonló vényköteles szerek.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint naponta 136 ember halálát okozza az opioid-túladagolás.

Csak hogy érthető legyen: az opioid és az ópiát egyaránt kábítószer, amelyet súlyos akut és krónikus fájdalom enyhítésére alkalmaznak. Mindkét szer az agy opioidreceptoraira hat. A lényeges különbség, hogy az opioid mesterségesen előállított gyógyszer, míg az ópiát a mákból származó természetes opioidok részhalmazát jelenti. Az opioidok lehetnek szintetikus vagy félszintetikus gyógyszerek, míg az ópiátok természetes, szintetikus vagy félszintetikus készítmények. Opioid-alapanyag például a metadon, a demerol, az oxikodon, a fentanil, a percodan és a percocet, ópiát pedig az ópium, a morfium, a kodein és a heroin.

A Sackler család dollármilliárdokat keresett

A több ezer perrel szembesülő Purdue Pharma 2019-ben csődöt jelentett, egy évvel később pedig elismerte bűnösségét az OxyContin agresszív marketingje miatt három vádpontban.

Akkor az amerikai igazságügyi minisztérium több mint nyolcmilliárd dolláros büntetésről állapodott meg a Purdue Pharmával, azzal a gyógyszercéggel, amely az opioidválság egyik főkolomposa volt. Az OxyContint gyártó vállalat ellen évekig nyomoztak az amerikai hatóságok, amiért ópiumtartalmú fájdalomcsillapítókat forgalmaztak és reklámoztak.

A Purdue Pharma tulajdonosait, a Sackler családot is megbüntették, 225 millió dollárra, holott a família saját számítása szerint 10 milliárd dollárt vágott zsebre a függőséget kiváltó fájdalomcsillapítón.

Családalapítónak a három fivért: Arthurt, Mortimert és Raymondot tartják, akik a harmincas években Brooklynban nőttek fel. Mindhárman orvosi egyetemet végeztek, és együtt dolgoztak a queensi Creedmor Pszichiátriai Központban.

A halálos OxyContin

A gyógyszeres kezelési technikák korai úttörőiként hivatkoznak rájuk, akik véget vetettek a lobotómia elterjedt gyakorlatának. Ők voltak az elsők, akik a vérbankok faji integrációjáért küzdöttek.

Az utódaik birtokában álló Purdue Pharma fejlesztette ki a sokak haláláért felelős OxyContint.

A vényköteles fájdalomcsillapítót gyártó amerikai gyógyszergyár tulajdonosa, a milliárdos Sackler család két tagja egy 2020. decemberI washingtoni meghallgatáson nem volt hajlandó bocsánatot kérni a közel félmillió amerikai halálát okozó opioidválságban játszott szerepéért.

Kathe Sackler és David Sackler, a Purdue volt igazgatósági tagjai ugyan sajnálatukat fejezték ki a függőségben szenvedő páciensek és a túladagolásban szeretteiket elvesztők által elszenvedett fájdalom miatt, de nem ismerték el személyes felelősségüket. Ez volt az első eset, hogy a család tagjai személyesen szembesültek nyilvános vizsgálattal az opioidjárványban játszott szerepük miatt.

Csaknem egy évvel később kezdődött az a szövevényes per, amelyben Robert Drain szövetségi bíró jóváhagyta a csődegyezséget, amely „globális felmentést” szavatolt a Sacklereknek az opioidjárványért való felelősségük alól.

Ez egy letaglózó eredmény

– jelentette ki a tárgyalás után maga a bíró, aki szerint a „Sackler-félék” közül legalább néhányan felelősséggel tartoznak az OxyContinnal kapcsolatos történtekért. Drain egyébként a megítélt 4,5 milliárdos csődegyezségnél nagyobb összegre számított, de az alku nélküle köttetett meg.

Igaz, ezzel egyidejűleg a Sackler család tulajdonából kikerült a gyógyszergyár.

Ezt a megállapodást írta felül egy új ítélet decemberben, ami után a család legkevesebb 1 milliárd dollárral növelte azt az összeget, amit az OxyContin túlélőinek, illetve áldozatai hozzátartozóinak fizetne támogatás formájában.

(Borítókép: Egy tüntető Washingtonban 2021. december 3-án, ahol az ópiáttartalmú OxyContin forgalmazása ellen tüntettek. Fotó: Michael Nigro / Pacific Press / LightRocket / Getty Images Hungary)

Rovatok