Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi trónörökös szerint hiba volt Hasogdzsi meggyilkolása

2022. március 4., péntek 13:41

A szaúd-arábiai trónörökös tagadta, hogy ő rendelte volna el Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus szaúdi újságíró több mint három évvel ezelőtti meggyilkolását, és súlyos hibának nevezte a gyilkosságot.

Ellenzéki cikkeket publikáló szerzők megölésének teóriájára utalva Mohamed bin Szalmán úgy fogalmazott:

Ha így intéznénk a dolgokat, Hasogdzsi még az ezres listára sem került volna fel.

Hozzátette, hogy ő maga Hasogdzsi egyetlen cikkét sem olvasta.

Hasogdzsi meggyilkolása fájdalmas volt számára, és az egész országot rosszul érintette – szögezte le az Atlantic című amerikai lapban közzétett interjúban.

Az újságírót 2018 októberében gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Török tisztségviselők szerint egy szaúdi „halálosztag” ölte meg, majd holttestét feldarabolták. Bár Szaúd-Arábiában többeket ítéltek börtönbüntetésre Hasogdzsi halálával kapcsolatban, az amerikai hírszerzés jelentése szerint Mohamed bin Szalmán rendelte el a műveletet.

A trónörökös Washingtont is megfenyegette

A most megjelent, több beszélgetésből összeállított interjúban az országot de facto irányító trónörökös egyúttal figyelmeztette Washingtont, ne szóljon bele a királyság belügyeibe, Joe Biden amerikai elnökről beszélve pedig azt mondta: jobban tenné, ha az amerikai érdekeket tartaná szem előtt.

Hosszú, történelmi kapcsolatunk van az Egyesült Államokkal, a célunk pedig e kapcsolat megtartása és megerősítése

– tette hozzá.

A lap emlékeztet, hogy míg a trónörökös jó viszonyban volt Donald Trump előző amerikai elnökkel, Biden és alelnöke, Kamala Harris elszámoltatást követelt Hasogdzsi meggyilkolásával, illetve a Jemenben végrehajtott hadműveletekkel kapcsolatban.

Nekünk nincs jogunk kioktatni másokat Amerikában, és ez fordítva is igaz. A szaúdi ügyek a szaúdiakra tartoznak

– hangsúlyozta Mohamed bin Szalmán.

Az interjúban a trónörökös röviden kitért Washington riválisára, Kínára is, és leszögezte: Szaúd-Arábiában rengeteg potenciál rejlik. Hozzáfűzte:

Ha ezt egyes országok nem használják ki, biztos vagyok benne, hogy odaát, Keleten néhányan nagyon boldogok lesznek.

Az országnak szüksége van az ellenzékre

Az ellenzéki hangokkal kapcsolatban a trónörökös azt mondta: a királyságnak szüksége van ellenzékre, amennyiben a bírálók nem ideológiai alapon támadják Rijádot.

Az iszlamista ellenzékre kitérve arra figyelmeztetett, hogy amennyiben ők vennék át a hatalmat, terroristaállamot csinálnának Szaúd-Arábiából.

A Szaúdok nélkül az országban az afganisztánihoz hasonló állapotok lennének

– fogalmazott. Jóllehet méltatta a királyság modernizációját, beleértve a nők helyzetének előremozdítását, nemmel választ arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy Szaúd-Arábia idővel alkotmányos monarchiává váljon.

Rovatok