Index Vakbarát Hírportál

Orosz kézen a zaporizzsjai atomerőmű – állítja az ukrán energetikai hivatal

2022. március 4., péntek 07:57

Az ukrán energetikai hivatal közleménye szerint az orosz fegyveres erők elfoglalták az erőművet. Az üzemeltető személyzet figyelemmel kíséri az erőművek állapotát, és biztosítja azok működését a technológiai előírásoknak megfelelően. Egyelőre csak egy reaktor szorul javításra.

A zaporizzsjai atomerőművi blokkok sértetlenek maradtak, a sugárzási állapotban eddig nem észleltek változást. Az erőművet elfoglalta az orosz hadsereg – közölte az ukrán atomenergetikai hivatal.

A zaporizzsjai atomerőmű blokkjai sértetlenek, az 1. blokk reaktorterében sérülés van, ami a blokk biztonságát nem befolyásolja. Az atomerőművek biztonsága szempontjából fontos rendszerek és elemek üzemképesek. A sugárzási állapot változását nem rögzítették

– áll a közleményben, melyben részletezték, hogy jelenleg milyen állapotban vannak az erőmű blokkjai.

A tájékoztatás szerint

A tájékoztatásban kiemelik, hogy az üzemeltető személyzet figyelemmel kíséri az erőművek állapotát, és biztosítja azok működését a technológiai előírásoknak megfelelően. A közlemény végén hozzátették:

Jelenleg a Zaporizzsja Atomerőmű telephelyét az orosz hadsereg foglalja el.

Ez történt éjjel

Mint arról korábban az Index is részletesen beszámolt, Ukrajna déli részén található zaporizzsjai atomerőművet az éjjel megtámadták az orosz fegyveres erők. Az atomerőmű egyik dolgozója az erőmű hivatalos Telegram-oldalán közzétett videóüzenetében közölte, hogy a fegyveresek közvetlenül a reaktorokat célozzák. Hangsúlyozta azt is, hogy az állomáson van egy tároló a kiégett nukleáris fűtőelemek tárolására, de azt nem vették tűz alá.

A támadás következtében az erőmű területén található ötemeletes épület kigyulladt, a harcok azonban folytatódtak, így azt a tűzoltóság csak a reggeli órákban tudta eloltani. A hivatalos közlések szerint halálos áldozatok nincsenek.

A zaporizzsjai atomerőmű főigazgatója, Igor Murasov elmondta, hogy az atomerőmű területén megsértették a nukleáris biztonságot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonnal felvette a kapcsolatot szövetségeseivel. Egyeztetett Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Olaf Scholz német kancellárral, Andrzej Duda lengyel elnökkel, Boris Johnson brit miniszterelnökkel és Joe Biden amerikai elnökkel. Valamint felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával, Rafael Grossival is. 

Zaporizzsjában hat energiablokk van. Csernobilban csak egy robbant fel

– emlékeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az ukrán külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy a Zaporizzsja Atomerőműben egy esetleges robbanás – amely az orosz csapatok ágyúzása miatt következhet be – tízszer erősebb lenne, mint a csernobili katasztrófa.

Rendkívüli gyűlést hívna össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kezdeményezi a brit kormány – közölte péntek hajnalban a Downing Street. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson brit miniszterelnök azután beszélt telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az orosz csapatok támadása miatt tűz ütött ki Európa legnagyobb atomerőművében, a kelet-ukrajnai Zaporizzsja területen lévő Enerhodarban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára

– idézi Boris Johnsont a brit kormány közleménye.

Az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeiről percről percre beszámolunk, közvetítésünket itt találja.

(Borítókép: A zaporizzsjai atomerőmű 2022. március 4-én. Fotó: ZAPORIZHZHIA NUCLEAR AUTHORITY / AFP) 

Rovatok