Index Vakbarát Hírportál

De mit csinál Putyin Ukrajnával, ha már elfoglalta az országot?

2022. március 4., péntek 11:29

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen működő Stratégiai Védelmi Kutatóintézet vezetője volt az Index Kibeszélő Extra című műsorának vendége. A szakértővel elemeztük, hogy mi lehet Putyin célja, ha már elfoglalta az országot, lehet-e Ukrajnából újabb Afganisztán, és meddig hajlandó az orosz elnök belső köre eltűrni a külföldi szankciók fojtogató hatását.

Tálas Péter úgy véli, hogy több forgatókönyv is működhet azután, ha az orosz csapatok elfoglalták Ukrajnát. Ez a megszállás lehet hosszú távú, kemény, katonai, de elképzelhető, hogy valamilyen kollaboráns árnyékhatalmat emelnek a politikai vezetés csúcsára. Ha a megszállás nem működik úgy, ahogyan azt Putyin eltervezte, akkor egy akár 10 éves folyamatos katonai jelenlét is elképzelhető, csakúgy, mint korábban Afganisztánban.

A szakértő szerint kizárt, hogy Ukrajna elfoglalása után a kisebb balti államok ellen fordulnának az orosz erők, hiszen ami most történik, az belül van az orosz érdekszférán, ahová a NATO sem tervez belépni, és az oroszok is tudják, hol kezdődik a NATO-szövetség határa.

De mit csinál Putyin Ukrajnával, ha már elfoglalta az országot?

Szó volt arról is, hogy működhetnek-e a most elfogadott nyugati szankciók, amelyek Tálas szerint felérnek egy kisebb gazdasági atombombával Oroszországgal szemben. Egyre súlyosabb kérdésként jelentkezik a menekültek ügye, hiszen már több mint egymillió ember hagyta el Ukrajnát, amit térképen is ábrázoltunk.

Műsorunkban szóba került az is, hogy 

„Putyin szeme előtt az lebeg, hogy a szovjet időkhöz hasonlóan egy széles ütközőzónát hozzon létre a nyugati határoknál, és megakadályozza, hogy egy 600 ezer négyzetkilométer kiterjedésű NATO-tagállam legyen a szomszédja,

éppen ezért fordult most a legdrasztikusabb eszközhöz, hogy Ukrajnát letérítse erről az útról, de az eddig elért harci eredményeket látva ez nem megy majd olyan egyszerűen. Ezért még most nem szállhat ki, hiszen egyetlen város elfoglalását tudja csak felmutatni egy hét alatt, és ez bizony kevés a hazai közvélemény lenyűgözéséhez.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Tálas Péter. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok