Index Vakbarát Hírportál

Rajzfilmben magyarázzák el az orosz gyerekeknek, miért kell móresre tanítani Ukrajnát

2022. március 5., szombat 16:30

Gyerekeknek készült rajzfilmben magyarázza el az orosz propaganda, miért „kényszerült” Oroszország arra, hogy „elvegye a fegyvereit” a kisebbeket és gyengébbeket bántó Ukrajnától.

Egyszer volt, hol nem volt, boldogan éldegélt két barát, Ványa és Kolja − kezdődik a női hangon narrált mesefilm az orosz nemzeti színeket viselő Ivánnal (becenevén Ványa) és az ukrán színeket hordó Nyikolajjal (becenevén Kolja) a homokozóban. A rajzfilm leirata következik:

Kiskorukban nagyon jó barátok voltak, Iván mindig megvédte Nyikolajt, mivel ő volt az erősebb. Amikor idősebbek lettek, egy iskolába mentek, padtársak voltak. Egyszer csak azonban Nyikolaj úgy döntött, átmegy egy másik osztályba, és megkérte Ivánt, hogy ezentúl szólítsa Mikolának. Mikola a Nyikolaj ukrán megfelelője. 

Ványa ebből nem csinált problémát, gondolta, ettől függetlenül barátok maradhatnak. De Mikolának új barátai lettek, és megváltozott, régi osztálytársait kezdte el bántani. Ezt úgy ábrázolják, hogy Mikola új padtársa, az amerikai színekben pompázó pulóverben ülő srác csúnya dolgokat súg Mikola fülébe, aki ezután bottal a kezében üldözi volt osztálytársait, a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat. 

Ványa nemegyszer elmondta Mikolának, hogy rosszul viselkedik, de mindhiába. Miközben többször megígérte Mikola, hogy nem bántja a kisebbeket, nem tartotta be a szavát, így Ványának elfogyott a türelme, és elvette Mikolától a botját, kettétörte, hogy többé nem bántson másokat. 

Erre mindenki rátámadt Ványára (az amerikai pólós és egy német pólós iskolatárs), hogy miért bántják Mikolát, pedig Ványa csak elvette a botját, hogy másokat ne bántson. De senki nem hallotta meg a szavát, mert Mikola hangosan kiabálja azt, hogy őt bántják. 

Ezután a mesefilm az ukrajnai háború kitörését azzal indokolja, hogy Ukrajna állandóan bombázta a szakadár területeket (erre semmilyen bizonyíték nincs), amit Oroszország békés úton próbált megállítani. Ezért Oroszország fegyvert szállított a szeparatistáknak, hogy megvédjék magukat, de őt vádolták meg azzal, hogy háborút szít, pedig Oroszország abban bízik, hogy a minszki megállapodások aláírásával békés úton megoldható a konfliktus.  

Ukrán reakció a rajzfilmre

A mesefilm kommenthurrikánt kavart, de a legszemléletesebb az alábbi:

Azt kihagyták a meséből, hogy Mikolának egy botnál nagyobb husángja volt, történetesen atomfegyverei, de ugyebár annyira megbízott Ványában, hogy feladta azokat az 1994-es budapesti egyezmény keretében. Az így már tényleg sokkal erősebb Ványától csak annyit kért Mikola, hogy ne bántsa őt. Ennyit Ványa szavahihetőségéről. 

Rovatok