Index Vakbarát Hírportál

Így löki az egekbe az élelmiszerárakat az orosz–ukrán háború

2022. március 7., hétfő 18:07

Sokkolni fogja a világ élelmiszerláncait, és hihetetlen árdráguláshoz fog vezetni az ukrajnai háború – mondja a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója.

A Yara International a világ mintegy 60 országában van jelen, nyersanyagigényét leginkább Oroszországból elégíti ki. A műtrágya már a háború előtt is drága volt a múlt év második felében megugrott földgázárak miatt. A cég vezetője, Svein Tore Holsether szerint a dolgok még cudarabbra fordulhatnak.

Gyakorlatilag minden óráról órára változik

– mondta a BBC-nek a vállalatvezető. Hozzáteszi, már a háború előtt sem volt egyszerű a helyzet, de a mostani történések az élelmiszer-ellátási láncokat tovább  tépik, éppen akkor, amikor az északi féltekén hamarosan megkezdődnek a legfontosabb mezőgazdasági munkálatok, amelyeknek óriási a műtrágyaigényük. Oroszország és Ukrajna volt eddig a világ két legnagyobb gabonatermelője.

Az oroszok egyébként is hatalmas mennyiségben állítanak elő műtrágya-alapanyagokat, például kálisót és foszfátot, amelyek a műtrágyagyártás fontos alkotórészei, hiszen segítik a növények és a termés növekedését. 

A világ népességének a fele jut élelemhez a műtrágya használatának eredményeként. Ha nem lenne, akkor a termésnek csak a feléhez jutnánk hozzá

– mondja Holsether. Számára nem az a kérdés,  hogy lesz-e élelmiszerválság, hanem hogy mekkora lesz a válság.

Cégét már elérte a háború, hiszen a Yara kijevi irodája találatot kapott, de szerencsére az alkalmazottak közül senki sem sérült meg. Magát a norvég céget nem érintik közvetlenül az Oroszország ellen hozott szankciók, viszont a következményei annál inkább. A szállításokat egyre nehezebb megszervezni az akadozó tengeri fuvarozás miatt. Nemrégiben pedig a moszkvai kormány megtiltotta, hogy az orosz műtrágya- és alapanyaggyártók külföldre szállítsanak. 

Mindenki lázasan keresi a megoldásokat és a lehetséges helyettesítő eszközöket. Mindez pedig a szakértők szerint magasabb árakat eredményez a termelők számára, és minden bizonnyal kisebb terméshozamokat jelent majd. Ez pedig mindenhol megugró élelmiszerárakat fog eredményezni szerte a világon. Persze nemcsak a dráguló műtrágya-alapanyagok jelentik a problémát, hanem a földgáz is. 

Ugyanis hatalmas a gázigénye  az ammónia előállításának , ez pedig a nitrogénalapú műtrágya egyik fontos összetevője. A Yara International is óriási mennyiségben importálja az orosz földgázt európai gyárai számára. Tavaly már – átmenetileg – fel kellett függeszteni termelési kapacitásainak 40 százalékában a gyártást a váratlanul megdrágult gáz miatt. Mindez a tengeri szállítások megdrágulásával, a Belarusz elleni szankciók elrendelésével (az ország szintén jelentős mennyiségű kélisót exportál) és a katasztrofális időjárással a műtrágya jelentős drágulását hozta, ezáltal még inkább növelte az élelmiszerárakat. 

A klímaváltozás és a gyorsan növekvő népesség már a koronavírus-járvány kitörése előtt is komoly kihívást jelentett a globális élelmiszer-termelés számára. A romló helyzet a szegényebb államokban élelmiszer-bizonytalanságot fog előidézni. Már a járvány elmúlt két évében mintegy 100 millióval nőtt azok száma, akik éhesen fekszenek le, és ez az adat csak romlani fog.

(Borítókép: Egy kombájn búzát arat a kijevi régióban található Hrebeni falu közelében, Ukrajnában, 2020. július 17-én. Fotó: REUTERS / Valentyn Ogirenko / File Photo)

Rovatok