Index Vakbarát Hírportál

Visszafoglalták a repteret Mikolajivban, kilencszáz ukrán város maradt áram nélkül

2022. március 7., hétfő 20:07

Ukrajna több megyéjében folytak hétfőn harcok, az ukrán fél szerint az orosz tüzérségi tűz miatt több nagyvárosból lehetetlen a civilek evakuálása. Közben Belaruszban lezárult a béketárgyalások harmadik fordulója.

Az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen a civilek evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból – közölte hétfő délután az ukrán külügyminisztérium. Közleményük szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszer-szállítmányok bejuttatását. A tárca felszólította a külföldi vezetőket, bírják rá Moszkvát a tűzszünet betartására a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója beszámolt róla, hogy az ukrán erők visszafoglaltak egy települést az északkelet-ukrajnai Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa közelében. A Harkiv megyei Csuhujiv településen kialakult helyzetről további részletek nem ismeretesek.

A Harkiv térségében folyó harcokban a háború kezdete óta 133 polgári személy, köztük öt gyermek, valamint az ukrán hadsereg 76 katonája halt meg. További 443 ember, közöttük 319 polgári személy megsebesült. Az ukrán haditengerészet a dél-ukrajnai Odessza megye védelme közben a Fekete-tengeren rálőtt egy orosz hadihajóra, amely visszavonult. Egyelőre nem tudni, milyen típusú hajót találtak el.

Az ukrán fegyveres erők hétfőn visszafoglalták a dél-ukrajnai Mikolajiv repülőterét. A gépek jelenleg nem tudnak ugyan felszállni, de a repülőtér már ukrán kézen van. A visszafoglalt repülőteret az orosz erők harckocsikkal lövik.

A közel félmillió lakosú, a Bug fekete-tengeri torkolatánál fekvő Mikolajiv stratégiai fontosságú, mivel a város megkerülésével vagy elszigetelésével megnyílna a szárazföldi útvonal az orosz csapatok előtt Odessza felé. A főváros közelében fekvő, orosz tüzérségi tűz alá vett Irpinyből hétfőn megkezdődött a polgári személyek evakuálása. Az orosz erők a város mintegy 30 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, a város többi része az ukránok kezén van.

Kilencszáz város áram nélkül

Több mint kilencszáz ukrajnai városban nincs áram, vízszolgáltatás és fűtés az orosz támadás következtében – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.

Oroszország megrongált vagy lerombolt 202 iskolát, 34 kórházat és több mint 1500 lakóépületet

– közölte a tanácsadó. Az energiaügyi minisztérium szerint Ukrajna-szerte 646 ezer ember otthonában nem működik az áramszolgáltatás, és több mint 130 ezren vannak gázszolgáltatás nélkül.

WHO: Több támadás sérti a nemzetközi emberiességi jogot

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn megerősítette, hogy hét támadást követtek el ukrajnai egészségügyi létesítmények ellen a háború február 24-i kezdete óta, két további támadás ügyében még folyik a vizsgálat. A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz vasárnap közölte, hogy több olyan támadás is történt, amely sérti a nemzetközi emberiességi jogot.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala közölte, hogy 406 polgári személy halálát tudták megerősíteni a háború kezdete óta Ukrajnában. A tényleges számok ennél valószínűleg jóval magasabbak, főként a kormány ellenőrzése alatt álló területeken és az utóbbi napokban.

Folytatódnak a béketárgyalások

Befejeződött az orosz–ukrán béketárgyalások harmadik fordulója – jelentette be Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója. A két küldöttség hétfő délután ült tárgyalóasztalhoz a belarusz Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban. A tárgyalások előtt Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője elmondta, hogy három kérdéskörről lesz szó:

Mihajlo Podoljak videóüzenetében elmondta:

A tárgyalások harmadik fordulója véget ért. Kisebb pozitív fejlemények vannak a humanitárius folyosók logisztikájának javításában.

Arról is beszámolt, hogy a tárgyalások folytatódnak, és elsősorban a tűzszünet és a biztonsági garanciák állnak majd a középpontban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő hétfői hírösszeállításunkat itt találja.

(Borítókép: Folytatódik a béketárgyalás 2022. március 7-én. Fotó: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP)

Rovatok