Index Vakbarát Hírportál

Az EU már 2030 előtt függetlenítené Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól

2022. március 8., kedd 17:47 | aznap frissítve

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, hogy Oroszország ukrajnai háborújára válaszul már jóval 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

A Bizottság terve számos intézkedést vázol fel az emelkedő európai energiaárakra történő reagálástól az európai gázkészletek mielőbbi feltöltéséig, ezt Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos közölte Strasbourgban. 

Az Európai Bizottság REPowerEU elnevezésű javaslata diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését, valamint kiváltaná a gázt a fűtésben és az energiatermelésben.

Fontosnak tartotta az uniós biztos kiemelni:

a terv megvalósulása kétharmaddal csökkentheti az EU orosz gáz iránti keresletét már az év vége előtt.  

Az uniós bizottság nem orosz beszállítóktól szerezné be, így egyúttal növelné a biometán, a megújuló hidrogén, valamint a cseppfolyósított gáz importját, ezzel egyidejűleg csökkentené a fosszilis tüzelőanyagok háztartási felhasználását. Előmozdítaná az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a villamosítás növelését.

Az említett javaslatcsomag intézkedéseivel az EU fokozatosan legalább 155 milliárd köbméter fosszilis gáz felhasználását szüntethetné be, amely megegyezik az Oroszországból 2021-ben importált mennyiséggel. A terv megvalósulása már az év vége előtt véget vetne az Európai Unió egyetlen szállítótól, az Oroszországtól való túlzott függőségének – írta meg az MTI a közleményből.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte Frans Timmermans a közleményben, miszerint 

függetlenednünk kell az orosz olajtól, széntől és gáztól. Nem támaszkodhatunk olyan beszállítóra, aki fenyeget bennünket.

Mindenféleképpen cselekedni kell az emelkedő energiaárak hatásának mérsékléséért, tette hozzá, és diverzifikálni kell az európai gázellátást már a következő télig, illetve fel kell gyorsítani a tiszta energiára való átállást.

Az uniós állami támogatási szabályok arra is lehetőséget kínálnak a tagállamoknak, hogy rövid távú támogatást nyújtsanak a magas energiaárak által érintett vállalatoknak, s közép- és hosszú távon segítsenek csökkenteni kitettségüket az energiaárak ingadozásának.

A közlemény leírja:

az uniós bizottság áprilisig olyan jogalkotási javaslatot kíván benyújtani, amely előírja, hogy az EU-ban minden év október 1-jéig a gáztározókat kapacitásuk legalább 90 százalékáig fel kell tölteni.

A javaslat magában foglalja a töltési szintek nyomon követését és betartatását, valamint a tagállamok közötti, megosztást biztosító szolidaritási megállapodások kiépítését.

A tájékoztatás szerint az Európai Bizottság folytatja a gázpiac vizsgálatát, válaszul az üzemeltetők, különösen az orosz Gazprom esetleges versenytorzulásaival kapcsolatos aggodalmakra.

A megemelkedett energiaárak kezelésére a testület minden olyan sürgősségi intézkedés bevezetésének lehetőségét vizsgálja, amely korlátozhatja a gázárak villamosenergia-árakra gyakorolt negatív hatását. Az intézkedések között például ideiglenes árkorlátozások szerepelhetnek.

Majd hozzátették: a bizottság továbbá felméri a villamosenergia-piac optimalizálásának lehetőségeit is azzal a céllal, hogy a villamos energia továbbra is megfizethető maradjon az ellátás megszakítása nélkül. 

Frans Timmermans egyébként frissen posztolt a saját Twitter-oldalára egy képet, amelyen Ukrajna mellett áll ki.

(Borítókép: Frans Timmermans. Fotó:  Julien WARNAND / POOL / AFP)

Rovatok