Index Vakbarát Hírportál

Oroszok ezrei menekülnek az egyetlen lehetséges útvonalon, Finnországon át a Nyugatra

2022. március 8., kedd 11:47

A menekülő oroszok attól tartanak, hogy a hatóságok statáriumot hirdetnek. Az intézkedés lezárná a határokat, és teljesen elfojtaná a belföldi ellenvéleményt.

A Szentpétervár és Helsinki között közlekedő Allegro expresszre az összes jegy napokkal előre elkelt. A finn vasúttársaság, a VR azt tervezi, hogy a megnövekedett kereslet kielégítése érdekében növeli a kínálatot.

„A jövő héten néhány napra megpróbálunk még néhány vonatot indítani” – nyilatkozta Lauri Sipponen, a VR képviselője a finn közszolgálati tévének, az YLE-nek. A vasúttársaságnak nincs tudomása olyan biztonsági kockázatról, ami az Allegro expresszt fenyegetné.

„Az ellenkező irányba, Oroszországba tartó szerelvények gyakorlatilag üresek. Üzleti szempontból ez nem jó, de teljesíteni fogjuk a szolgáltatási kötelezettségünket” – mondta Sipponen.

A vonatra kizárólag finn és orosz állampolgárok szállhatnak fel.

A Szentpétervárról Helsinkibe, Tallinnba és Rigába tartó buszok szintén megteltek. A repülővel távozni kívánó oroszok járathiánnyal szembesülnek, mivel Európa lezárta légterét az orosz gépek előtt. Az orosz légitársaságok most sorra indítják járataikat Törökországba.

Oroszország Ukrajna elleni inváziója kivándorlást indított el az országból, ugyanakkor sok orosz állampolgárnak nehézséget okoz a hazatérés.

Az orosz utazási szövetség összegzése szerint mintegy 27 ezer orosz turista rekedt a világ különböző részein. Sokan közülük valószínűleg szintén Finnországon át fognak hazautazni.

A másik lehetőség az autó vagy a busz

Vaalimaa, Finnország és Oroszország közös határátkelőhelye, nagyjából 190 kilométerre van keletre Helsinkitől, és körülbelül ugyanilyen messze van Szentpétervár is, az ellenkező irányba.

A forgalom nem nagy, de állandó – jelentette a helyszínről a BBC. Néhányan azért igyekeznek kijutni Oroszországból, mert folyamatosan az a hír járja, hogy Putyin elnök rövidesen hadiállapotot vezet be az ukrajnai invázió elleni tüntetések miatt.

Oroszországból Európába autóval most csak Vaalimaa érintésével lehet eljutni.

The Russians leaving their country for Finland

https://t.co/CqrjQ8APuy

— BBC News (World) (@BBCWorld) March 5, 2022

Egy fiatal orosz nő, aki éppen nyugatra indult, azon szerencsések egyike, akinek még a szankciók bejelentése előtt volt uniós vízuma. Kétségbeesett a történtek miatt.

Az ukrajnai emberek a mi családunkhoz tartoznak

– mondta, hozzátéve: „akiket nem szabad megölni”.

Addig nem akar hazatérni, amíg ez a „szörnyű” vezetés áll az ország élén. Azt mondta: a legtöbb orosz ellenzi a háborút, de azt kockáztatják, hogy börtönbe kerülnek, ha megpróbálnak szembeszállni Putyinnal.

Finnországban hatalmas rokonszenvvel fogadják a hozzá hasonlóan gondolkodókat – ugyanolyan együttérzéssel, mint amit az ukránok iránt mutatnak ki. Ez a szimpátia, valamint az attól való félelem, hogy Oroszország esetleg más szomszéd, köztük Finnország létét is befolyásolhatja, megváltoztatta a finnek hozzáállását hagyományos semlegességükhöz.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a finnek egyre nagyobb többsége úgy véli: elérkezett az ideje, hogy országuk csatlakozzon a NATO-hoz, és hozzáférjen a szövetségi tagsággal járó védelemhez.

A Szovjetunió feltámadásától rettegnek

Az Oroszországot elhagyó utasok csak korlátozott mennyiségű készpénzt vihetnek magukkal, bankkártyájuk pedig gyakorlatilag használhatatlan külföldön. A rubel összeomlóban van, az orosz gazdaságot szankciók sújtják, és számos nagy nyugati vállalat kivonulása fenyegeti. Az orosz kormány kétségbeesetten próbálja elkerülni a bankok megrohanását.

Nem kizárt, hogy az orosz oligarchák a szankciók miatt Putyin elnök ellen fordulnak, de nem valószínű, hogy rábírják az Ukrajna elleni háború leállítására.

Sokkal aggasztóbb számára a Lukoil orosz olajipari óriáscég felhívása az invázió megfékezésére. Ha az orosz gazdaság fő mozgatórugói ellene fordulnak, sokkal nehezebb lesz folytatni a háborút radikális változások – például a hadiállapot bevezetése – nélkül.

Egy nő, aki Oroszországból Isztambulba menekült, azt mondta a BBC tudósítójának: attól retteg, hogy feltámad a Szovjetunió. Csupán 30 éves, nem tapasztalta a legrosszabbat, az elnyomást és a titkosrendőrséget, mégis attól tartott, hogy ha most nem repül el, akkor soha többé nem adatik meg számára ez a lehetőség.

Ugyanakkor jogos a félelem, hogy az ember nem láthatja a barátait és a családját isten tudja, mennyi ideig, ha egyáltalán valaha is találkoznak

– mondta elkeseredetten.

Ha bevezetik a hadiállapotot, Putyin azt tehet, amit csak akar. Nem kellene többé aggódnia az utcai tüntetések miatt. Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében világossá tette: nem áll le, amíg el nem foglalja egész Ukrajnát.

Nukleáris fenyegetése még ijesztőbb.

Az oroszok, akik nem akarnak részt venni az invázióban, vagy bajba kerülni miatta, kétségbeesetten próbálják elhagyni az országot, és külföldön keresik a boldogulást.

(Borítókép: Az Allegro expressz Szentpétervár és Helsinki között közlekedő vonata 2021. december 12-én. Fotó:  Alexander Demianchuk / TASS / Getty Images)

Rovatok