Index Vakbarát Hírportál

Háborúban mindent szabad, még hazudni és pánikot kelteni is?

2022. március 9., szerda 10:44

Még a neves brit lap, a The Times is megírta a hírt, miszerint az inews.co.uk brit honlaphoz kiszivárgott egy 2000 szavas jelentés, amelyet állítólag az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársa írt, és amely két sokkoló megállapítást is tartalmaz: az ukrajnai háború eddig „totális csőd”, továbbá az orosz hadsereg részéről a „korlátozott atomcsapás” is lehetséges opció. Persze mi van akkor, ha ez is csak fake news?

Azt követően, hogy Vlagyimir Putyin elindította tankjait Kijev felé, a valóságos háborúval párhuzamosan az információs hadviselés is dúl. Ennek egyik vadhajtása a hamis hírek, a fake news özöne.

Mindkét oldalról.

Egyfelől az orosz állami televízióban azt a szót, hogy háború, fejvesztés terhe mellett nem lehet kiejteni, az orosz katonák csak „élelmiszert és meleg ruházatot” visznek a Zelenszkij-rezsim által sanyargatott ukrán testvéreiknek. A veszteségek elenyészőek, nem érik el az ötszáz halottat a két hete tartó „különleges katonai műveletben”. 

No de a Zelenszkij-adminisztráció sem rest. Emlékezzünk csak „Kijev szellemére”, az orosz gépeket szakmányban lelövő hős ukrán pilótára, akiről kiderült, hogy csak egy videójáték főszereplője. Vagy a Kígyó-sziget mártírjaira, akik haláluk előtt hetykén odavetették az orosz rakétásoknak, hogy „kapjátok be!”. Az ukrán elnök még posztumusz is kitüntette őket – aztán kiderült, még mindig élnek, igaz, orosz fogságban. 

Ennek tükrében egészen más színben, óvatos távolságtartással olvasható ez a The Timesban is megjelent történet. Merthogy ebben minden úgy épül egymásra, hogy az akár mintha még igaz is lehetne. De ennek bizonyosságáról senkinek nincsen semmilyen hiteles dokumentuma.

Mert miről ír az állítólagos FSZB-szakértő?

Az ukrajnai háború „totális csőd”, és „igazi nemzetközi konfliktusba” torkollhat az elkövetkező hónapokban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, a KGB utódszervezete egy elemzőjének 2000 szavas jelentése szerint. 

A dokumentum szerzője azt állítja, hogy a szolgálatokat előzetesen senki sem tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnök háborús terveiről, Ukrajna inváziójáról, így aztán arra sem tudtak felkészülni, hogy milyen bénító hatásuk lesz az Oroszországot sújtó nemzetközi szankcióknak.

Fogalmam sincs, kinek az ötlete volt az ukrajnai villámháború – áll többek között az elemzésben. – Az ilyen lózungok, hogy nácitlanítás vagy demilitarizálás, nem elemzői kategóriák, mert ezeknek nincsenek konkrétan megfogalmazható paramétereik, amelyek mentén meghatározhatnánk az elérendő célokat.

A jelentés szerzője szerint

egyszerűen lehetetlen a kitűzött cél, Ukrajna elfoglalásának megvalósítása, és Oroszország számára nincs kiút ebből az ingoványból. A győzelem nem opció, csak a vereség.

További következtetés: még ha meg is ölnék Volodimir Zelenszkij elnököt, Ukrajna elfoglalása akkor is megvalósíthatatlan feladat lenne.

Még ha minimális ellenállással is számolunk az ukránok részéről, akkor is legalább félmillió katonára lenne szükség az ország megszállásához a jelenleg bevetett 150 ezerrel szemben, és ehhez jönnének még az utánpótlást és a logisztikát biztosító katonák. De szó sincs minimális ellenállásról, most még azok is ellenünk fordultak Ukrajnában, akik eddig lojálisak voltak hozzánk.

A dokumentumot egy Vlagyimir Oszecskin nevű orosz emberjogi aktivista hozta nyilvánosságra a korrupció leleplezésével foglalkozó gulagu-net.ru nevű honlapján. 

A dokumentumról azt írta Hriszto Grozev nemzetbiztonsági ügyekre specializálódott szakértő, hogy megmutatta két FSZB-tisztnek, és szerintük az egyik kollégájuk a szerzője, bár nem minden megállapításával értenek egyet.

Az elemzésben arról is szó van, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető, Putyin hű szövetségese „magánkívül van”, amiért az ukrán hadsereg megsemmisítette azt a különítményét, amelyet Zelenszkij elnök meggyilkolására küldött Ukrajnába. 

Továbbá a Kremlnek nincs pontos tudomása a veszteségekről, mivel nem szállítják haza az elesett katonák holttestét, de az oroszok is legalább tízezer halottal számolnak, miközben hivatalosan csak 498 elesett katonáról tettek említést. A dokumentum számítása szerint „júniusig be kell fejezni a hadjáratot, mert június után már nem lesz orosz gazdaság”, ami magyarra fordítva körülbelül annyit tesz, hogy addigra megfojtják Oroszországot a nemzetközi szankciók.

Ha a közeljövőben nem rendeződik valamiképpen a helyzet, és a nyugati szankciókat nem szüntetik meg, akkor könnyen lehet, hogy komoly nemzetközi konfliktus alakul ki, amely már túlterjed Ukrajna határain. És akkor az orosz győzelem jelképe, a Z egyenértékű lesz a horogkereszttel

– fogalmaz a dokumentum. Valahogy így:

Az elemzés legszörnyűbb következtetése: az orosz hírszerzés (SVR) olyan fals híreket próbál fabrikálni, amelyek szerint Ukrajnában atomfegyvereket és a bakteriális háború folytatásához szükséges vírusokat fejlesztenek ki, amiket be fognak vetni Oroszország ellen.

És mindez ürügy lesz arra, hogy korlátozott hatósugarú atomcsapást mérjenek Kijevre. Nem katonai céllal, hanem a lakosság demoralizálására.

Hátborzongató forgatókönyv, ugye? Már ha van bármi alapja is. Csak remélni tudjuk, hogy nincs, de ez a történet is azt mutatja, hogy a média fontos terep arra, hogy a szemben álló felek információkkal – vagy éppen álhírekkel – árasszák el a világot.

Az ismert mondás szerint háborúban és szerelemben mindet szabad, s bár ez már önmagában sem igaz kijelentés, egyvalami biztos: hazudni és pánikot kelteni tilos.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: Egy bombatámadás ért egy raktárt Kalinivka közelében, Ukrajnában 2022. március 8-án. Fotó: MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES / Getty Images Hungary)

Rovatok