Index Vakbarát Hírportál

Sürgősen meg kellett műteni Rabeyát, a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek egyikét

2022. március 9., szerda 08:33

Sürgős műtétet kellett végrehajtani Rabeyán, a 2019 augusztusában szétválasztott, fejüknél összenőve született bangladesi ikerpár egyik tagján. Az újabb beavatkozásra azért volt szükség, hogy az orvosok megoldják a 2020 októberében történt koponyarekonstrukciót követően felmerült idegsebészeti és plasztikai sebészeti természetű problémákat.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány az MTI-t arról tájékoztatta, hogy ezúttal az alapító, Pataki Gergely sebész és plasztikai sebész, illetve az indiai származású német idegsebész és plasztikai sebész professzor, Kartik G. Krishnan utazott Dakkába, hogy a bangladesi idegsebészekkel együtt elvégezzék a beavatkozást Rabeyán.

A műtétet március 7-én végezték el. Az operáció a terveknek megfelelően alakult, a gyermek állapota stabil, de a közeljövőben további speciális kezelések várnak rá.

Az alapítvány magyar orvoscsapatát még 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása jelentette Hudák István vezetésével, 2018-ban Dakkában.

A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten történt Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt, Csókay András vezetésével.

Rovatok