Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-főtitkár szerint súlyos hiba azt gondolni, hogy véget ért a járvány

2022. március 9., szerda 10:31

Nincs vége a koronavírus-járványnak, és továbbra is „botrányosan méltánytalan” a védőoltások globális elosztása – hívta fel a figyelmet António Guterres, az ENSZ főtitkára szerdán, a világjárvány kirobbanásának második évfordulóján kiadott közleményében.

Felidézte, hogy a pandémia alatt több mint 446 millió ember fertőződött meg koronavírussal világszerte, és több mint hatmillió ember halálával hozható összefüggésbe a járvány, amely számtalan ember mentális egészségét is károsította az utóbbi két évben.

A példa nélküli közegészségügyi intézkedéseknek és a védőoltás különlegesen gyors kifejlesztésének köszönhetően a világ számos régiójának mára sikerült visszaszorítania a járványt, de súlyos hiba lenne azt gondolni, hogy az egésznek vége van

– fogalmazott Guterres, aki kifogásolta, hogy a vakcinák elosztása továbbra is igazságtalan, és a világ nem engedhet meg többé „kétszintű bánásmódot” a Covid–19 után.

Bár az oltóanyaggyárakban havonta másfél milliárd dózist állítanak elő, világszerte mégis még mindig csaknem hárommilliárd ember vár arra, hogy az első oltását megkaphassa – emelte ki a főtitkár. Mint mondta, ez azoknak a politikai és költségvetési döntéseknek a kudarca, melyek elsőbbséget biztosítanak a gazdag országok lakosai egészségének, szemben a szegényebb régiókban élőkével.

Mint arról reggel beszámoltunk, a világon 449 742 231 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 014 742 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai alapján.

Rovatok