Index Vakbarát Hírportál

Az MKB adott hitelt Marine Le Pen kampányára

2022. március 9., szerda 14:53

Közzétették a francia elnökjelöltek vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy Marine Le Pen az MKB-tól kapott 10,6 millió euró hitelt – értesült a HVG.

Korábban sorra utasították el a bankok, hogy hitelt adjanak Marine Le Pen elnökválasztási kampányára, majd valahonnan mégis lett a Nemzeti Gyűlés nevű pártnak 10,6 millió eurója, így már nem kell kis költségvetésű kampányt folytatnia az áprilisi választás előtt.

a hitelezés úgy derült ki, hogy a francia elnökválasztáson induló összes jelölt leadta a vagyonnyilatkozatát, így Le Pené is nyilvános lett. A dokumentum 21. oldalán szerepel az MKB-tól az elnökválasztási kampányra kapott hitel.

A francia RTL február 2-án úgy értesült, hogy egy magyar bank adhatott hitelt. A radikális jobboldali párt akkor elismerte, hogy kapott hitelt, azt viszont nem árulta el, honnan érkezett a pénz. Később a nap folyamán a Le Monde arról írt, hogy nekik a párt megerősítette a francia RTL információit. Marine Le Pen tavaly októberben járt Orbán Viktornál. Amikor a francia RTL rákérdezett, hogy a magyar miniszterelnök segített-e hitelhez jutni, a párt hivatalosan nem adott választ.

A francia elnökválasztás első fordulóját április 10-én rendezik, ha egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, a második körre április 24-én kerülhet sor. Kik a jelöltek? Kik az esélyesek? Mindent összefoglaltunk ebben a cikkünkben.

(via: HVG)

Rovatok