Index Vakbarát Hírportál

Amerika újabb szankciókat vet ki Phenjanra fegyverkezése miatt

2022. március 11., péntek 09:40

Washington azt állítja: Észak-Korea új interkontinentális rakétát tesztelt, nem pedig műholdellenőrző rendszert, napokkal ezelőtt. 

A Biden-adminisztráció ezt „komoly fejleménynek” nevezte, ami újabb szankciókat von maga után. 

Phenjan viszont kitart azon közlése mellett, hogy két rakétát indított, a tesztelések célja pedig a műholdakkal kapcsolatosak.

Washington szerint az új interkontinentális rakétarendszert Phenjan először 2020 októberében fitogtatta egy katonai parádén, majd egy év múlva egy védelmi kiállításon, írta a theguardian.

A Pentagon szerint Észak-Korea célja a kísérletekkel, hogy már most megismerje az új rakétarendszerének pontos paramétereit, amit palástolni akar egy űrkezdeményezéssel. Washington minderre felhívja Japán, Dél-Korea, más szövetségesei és az ENSZ figyelmét is.

Tokió egyébként már kinyilvánította, hogy Észak-Korea sorozatos rakétatesztjei veszélyeztetik a békét; Japán, a térség és a nemzetközi közösség biztonságát, ezért teljes mértékben elfogadhatatlanok.

Washington az új szankciókat pénteken jelenti be, ezek célja korlátozni Észak-Korea hozzáférését a fejlett technológiákhoz, amit használhatna fegyverkezési programjaiban.

Rovatok