Index Vakbarát Hírportál

WHO: Semmisítsék meg az ukránok a veszélyes vírusokat!

2022. március 11., péntek 08:43

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy azt tanácsolták az ukrán közegészségügyi szerveknek: semmisítsék meg azokat a „veszélyes kórokozókat”, amelyek a kutatólaborjaikban találhatóak.

A világszervezet a Reuters hírügynökséggel közölte: az ukrán hatóságokkal már évek óta tartják a kapcsolatot és igyekeznek segíteni abban, hogy még véletlenül se szivárogjon ki semmi a laborokból.

Ennek az együttműködésnek a részeként a WHO most erősen ajánlotta az ukrán egészségügyi minisztériumnak és más illetékes hatóságoknak, hogy semmisítsék meg a kiemelten veszélyes kórokozókat

– írta most a világszervezet, amely azt is egyértelművé tette: attól tartanak, hogy a laborokat szándékosan vagy véletlenül lebombázhatják az oroszok, ezáltal pedig kiszivároghat egy magas fertőzőképességű vírus, amely aztán elindíthat egy járványt Ukrajnában. 

A WHO arról nem adott tájékoztatást, hogy pontosan milyen „kiemelten veszélyes” vírusokat tenyészthetnek az ukrajnai laborokban, és azt sem közölték, hogy a tanácsukat aztán megfogadták-e az illetékes hatóságok.

Az oroszok az utóbbi napokban vádolták meg az ukránokat azzal, hogy a laborokban olyan vírusokat fejlesztettek, amelyeket aztán biológiai fegyverként vethettek volna be ellenük. Szerdán az orosz külügyminisztérium szóvivője már egy lépéssel tovább ment ennél, és azt is állította, hogy ezeket a kutatásokat a Pentagon finanszírozta

Csütörtökön Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő tett egy újabb nyilatkozatot az ügyben. Azt állította: az orosz fegyveres erők bizonyítékot találtak arra, hogy a Pentagon

HALÁLOS KÓROKOZÓK TITKOS, EGYEBEK KÖZÖTT VÁNDORMADARAK ÁLTALI TERJESZTÉSÉRE SZOLGÁLÓ MECHANIZMUS LÉTREHOZÁSÁRA IRÁNYULÓ KUTATÁSOKAT TÁMOGATOTT.

Azt mondta: a dokumentumok szerint az amerikai fél azt tervezte, hogy „2022-ben Ukrajnában a madarak, denevérek és hüllők kórokozóival kapcsolatos munkát folytat majd, később áttérve az afrikai sertéspestis és a lépfene vándormadarak általi terjesztése lehetőségének tanulmányozására”.

Igor Kirillov, az orosz haderő sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi parancsnoka ezzel kapcsolatban kijelentette: bizonyíték van arra, hogy a harkivi laboratóriumból több mint 140 olyan edényt szállítottak külföldre, amelyek denevérek ektoparazitáit tartalmazták.  

A tábornok azt hangoztatta, hogy az amerikaiak célja olyan biológiai anyag előállítása, amely képes szelektíven célba venni különböző etnikai csoportokat, „különösen a szlávokat”. Beszámolója szerint az Egyesült Államoknak sikerült a kijevi, harkivi és odesszai biolaboratóriumok dokumentációjának és az ott tárolt bioanyagoknak nagy részét Lvivbe és Lengyelországba szállítani.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter antalyai sajtótájékoztatóján hivatalos magyarázatot sürgetett az Egyesült Államoktól a laboratóriumok működésére, amelyekben szerinte „etnikai irányultságú” biológiai fegyverek előállítását célzó kísérletek folytak.

A biológiai fegyverek kérdése már odáig fajult, hogy – Oroszország kérésére – pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa is tárgyal majd erről. A Fehér Ház szerint nevetséges, hogy az Egyesült Államokat biológiai, vegyi fegyver bevetésének előkészületével vádolja Oroszország. Hangsúlyozták: éppen ők figyelmeztették Moszkvát arra, hogy ne használjanak vegyi, biológia fegyvereket, mert ez a nemzetközi jog megsértését jelentené.

Az orosz–ukrán háború pénteki eseményeit ebben a cikkünkben közvetítjük percről percre.

(Borítókép:  Fabrice COFFRINI / AFP)

Rovatok