Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij biztos a győzelemben, de Putyin is eltökélt

2022. március 12., szombat 22:55 | két éve frissítve

Immáron 17. napja zajlik az orosz–ukrán háború, és még mindig nem látni, mikor lesz vége. Összefoglaltuk a szombati háborús eseményeket.

Az ukránok már napok óta arra készülnek, hogy Kijevet megpróbálják elfoglalni az oroszok, mivel az utóbbi időben nagy erőket gyűjtöttek össze a város közelében. Egyes szakértők szerint az orosz konvoj egyre jobban megközelítette a fővárost, sokan viszont abban is biztosak: ha megindul az orosz támadás, akkor a szinte erőddé változtatott városban ezt visszaverik. 

Mindeközben az Index tudósítója még mindig Kijevben tartózkodik. Elmondása szerint a fővárosból jelenleg rengeteg önkéntest küldenek a Kijev közeli településekre, ahol már most is zajlanak a harcok az oroszok és az ukránok között. A képes riportot itt olvashatják.

Kijev mellett a háború másik fontos helyszíne most a katasztrofális állapotban lévő Mariupol, amelynek a külvárosát szombaton elfoglalták az oroszok. A várost már a háború eleje óta ostromolják, és a helyszíni beszámolók szerint a helyzet csak romlik. Az egyik helyi ezred parancsnokhelyettese azt kérte az ukrán hadvezetéstől, hogy drónokkal és modern harci felszerelésekkel mentsék fel a várost

Szombaton ismét felvetődött az is, hogy hamarosan Ukrajna újabb területét próbálhatják meg függetlenné nyilvánítani az oroszok. Hogy ez megtörténik-e, azt nem tudni, az viszont már biztos, hogy Volnohava városát a földdel tette egyenlővé az orosz támadás.

Belarusz csapatmozgások, furcsa híresztelések 

A szombati nap nagy kérdése volt az is, hogy a belaruszok beszállnak-e a háborúba az orosz oldalon. Ez már az utóbbi napokban is felvetődött, de egyelőre nem történt meg. Szombaton azonban az ukrán–belarusz határ környékén csapatmozgásokat lehetett észlelni.

Mindeközben az ukrán légierő parancsnoksága azt jelentette, hogy az oroszok légicsapást mértek egy belarusz településre azért, hogy hamis zászlós támadással kiprovokálják a háborús indokot. A belarusz védelmi minisztérium azonban tagadta, hogy így lenne, és egyelőre nincs jele annak, hogy csatlakoztak volna a konfliktushoz. 

Zelenszkij biztos a győzelemben, felmérték az orosz veszteségeket

Ahogy az eddigi napokban, az ukrán elnök most sem maradt tétlen. Zelenszkij délelőtt arról beszélt, hogy a terror új fejezete kezdődött el azzal, hogy az oroszok elrabolták Melitopol polgármesterét. Az elnök délután hosszabb sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta: teljesen biztos abban, hogy Ukrajna megnyeri a háborút, és Kijevben felkészülten várják az orosz csapatok támadását.  

Az ukrán elnök tanácsadója mindeközben azt mondta: az orosz haderő körülbelül egyharmadát már legyőzték. A Forbes ukrajnai oldala nem sokkal később részletes kimutatást is közölt az orosz hadi veszteségek értékéről.

Lesz-e béke? 

Szombaton a béketárgyalással kapcsolatban a legfontosabb fejlemény az volt, hogy a francia államfő és a német kancellár telefonon beszélt 75 percet Vlagyimir Putyinnal. Hogy mi hangzott el pontosan, azt nem tudni, mivel hírzárlatot rendeltek el, de a francia elnöki hivatal részéről utóbb azt mondták: nem látják annak a jeleit, hogy Putyin a békére törekedne.

Ugyanerről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is megszólalt, és azt mondta: az oroszok még mindig olyanokat követelnek tőlük, amelyek elfogadhatatlanok a számukra.

Figyelmeztették az oroszok az amerikaiakat

Az orosz külügyminiszter-helyettes mindeközben arra figyelmeztette az amerikaiakat, hogy akár az Ukrajnának fegyvert szállító konvojokat is tűz alá vehetik. Egy német politikus mindeközben arról beszélt: ha újabb ukrán atomerőművek kerülnek veszélybe, akkor a NATO is kénytelen lehet csatlakozni a konfliktushoz.

Fejlemények a Magyarországon áthaladt drón ügyében, érkeznek a menekültek

Mindeközben újabb fejlemények voltak annak a drónnak az ügyében is, amely Ukrajnából, Magyarországon keresztül repült be Horvátországba és Zágrábban zuhant le. Ezeket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A menekültek továbbra is folyamatosan érkeznek Magyarországra, és a többi, Ukrajnával szomszédos országba. A budapesti ukrán nagykövet szombaton megköszönte a segítséget, amelyet Magyarország adott nekik.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követtük szombaton is, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: kilőtt tank Volnohavában 2022. március 12-én. Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok