Index Vakbarát Hírportál

Egyre közelebb van az orosz harci konvoj Kijev központjához

2022. március 12., szombat 11:11 | aznap frissítve

Az orosz erők lassan, de biztosan haladnak Kijev felé, a harcok állítólag már Ukrajna fővárosa előtt is dúlnak – írja a BBC.

Napok óta dúlnak a harcok Kijev körül, az orosz haderő megpróbál betörni Ukrajna fővárosába. A brit hírszerzés azt írja, a megszállók egyre közelebb kerülnek a városhoz. Friss információk szerint mintegy 25 kilométerre van az orosz harci konvoj a városközponttól.

Ha az elmúlt napok katonai mozgásait vesszük alapul, akkor Brovarinál vagy éppen Irpiny környékén járhatnak. A Guardian infografikán mutatja az útvonalat. 

A hírszerzés kiemeli, hogy Kijevtől északra elkezdtek szétszóródni a katonai járművek, ami arra utal, hogy a megszállók megkezdték a város körbezárását. Hozzáteszik: az is lehetséges, hogy ezzel akarják csökkenteni a veszteségeiket az ukrán ellentámadásokkal szemben. 

Az orosz konvojt egyébként február 26-án szúrták ki először. Később pedig már műholdfelvételek bizonyították a 64 kilométer hosszú, harci járművekből álló konvoj előrehaladását a főváros felé.

Március 3-án azonban a Pentagon beszámolójából az derült ki, hogy Kijevtől 26 kilométerre megállt az orosz haderő.

Pénteken, március 11-én viszont újra érzékelték a katonai járművek mozgását. Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő nemrég bejelentette, hogy az elmúlt napon az orosz erők körülbelül három mérfölddel közelebb kerültek Kijevhez.

NATO-extisztviselő: nem valószínű, hogy sikerül Kijev támadása

Rose Gottemoeller, a NATO egykori főtitkárhelyettese azt mondta a BBC-nek, szkeptikus azzal akpcsolatban, hogy az orosz erők sikerrel fogják megtámadni az ukrán fővárost. Gottemoeller szerint a konvoj feloszlása a gyengeség jeleként fogható fel.

Kíváncsi vagyok, hogy képesek-e ezen a ponton újracsoportosulni, mivel a logisztikájuk rossz állapotban van, nem rendelkeznek elegendő üzemanyaggal ahhoz, hogy bejussanak Kijevbe 

– fogalmazott a volt főtitkárhelyettes.

Valamint azt is állítja, hogy Oroszország szíriai harcosokat toboroz az ukrajnai harcokhoz, ami azt mutatja, hogy Moszkva „barbár megközelítést” alkalmaz az invázióhoz. Véleménye szerint ezek a szélsőséges csoportok olyan emberekből állnak, akik Szíriában harcoltak. Kiemelte: ők a legerőszakosabb szélsőségesek, akikkel a háborúban találkozhatnak.

Kijev felkészült a támadásra

Jelenleg Kijevben minden szükséges termék-, gyógyszer- és üzemanyag-ellátás biztosított – idézi az Unian Vagyim Denyiszenkót, az ukrán belügyminiszter tanácsadóját. Emellett a város továbbra is együttműködik a katonasággal és a terrorvédelemmel a város megerősítésében.

Az ellenőrző pontokra szükség van a biztonságunk érdekében! Ezért kezeljék megértéssel a katonaság követelményeit, mutassák be dokumentumaikat, és maradjanak higgadtak. Ez segít elkerülni a konfliktushelyzeteket

– hívta fel a figyelmet Nyikolaj Povoroznik, a városi közigazgatás alelnöke.

Valamint arra kérik a polgárokat, hogy ne hagyják el szükségtelenül otthonukat, légiriadó esetén pedig azonnal menjenek az óvóhelyekre.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati, percről percre frissülő cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Füstoszlop emelkedik ki egy égő üzemanyagtartályból 2022. március 12-én Kijev közelében. Fotó: Thomas Peter / Reuters)

Rovatok