Index Vakbarát Hírportál

A háború kitörése óta több mint nyolcezer menekült tért haza Magyarországon keresztül

2022. március 12., szombat 16:06

Szijjártó Péter összegzése szerint csak a héten több mint háromezer menekültnek segítettek hazajutni, valamint az Egyiptomban rekedt ukránokért is különgépek indultak.

„Ezen a héten is maximális fordulatszámon pörgött a munka annak érdekében, hogy valamennyi, Magyarországra menekült külföldi állampolgár mielőbb visszajusson hazájába” – írta Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy a legnagyobb számban most is indiai állampolgárok utaztak Magyarországon keresztül: az elmúlt napokban 2067-en repültek el mentesítő járatokkal. Ezzel az indiaiak evakuációs akciója lezárult, ami összesen 5615 embert érintett.

Ami az összesített adatokat illeti, a héten 3077 embernek segítettünk hazajutni hét különböző országba, 19 mentesítő járattal. Szám szerinti megoszlásban az elmúlt hét napban 2067 indiai, 306 nigériai, 227 kínai, 217 marokkói, 160 egyesült arab emirátusokbeli, 54 egyiptomi és 46 izraeli állampolgár hagyta el Magyarországot. Ez azt jelenti, hogy a háború kitörése óta külügyes kollégáimmal eddig összesen 12 ország 8115 állampolgárának segítettünk hazajutni, 48 mentesítő járattal

– összegezte a tárcavezető, hozzátéve, hogy egyeztettek az egyiptomi partnereikkel is, miután a kormány úgy döntött, segítséget nyújt az Egyiptomban rekedt ukrán állampolgároknak.

Szijjártó Péter jelentésekre hivatkozva arról számol be, hogy több mint tízezer ukrán turista van Egyiptomban, az engedélyezett különgépek eddig 3828 ukránt hoztak el Egyiptomból, „hogy közelebb legyenek a hazájukhoz”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati, percről percre frissülő cikkeinket itt találja.

(Borítókép: Ukrajnából menekült indiai diákok úton hazafelé. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok