Index Vakbarát Hírportál

A nagy Z titka: az oroszok szerint a győzelemért jele, az ukránok szerint vadállatokra utal

2022. március 13., vasárnap 07:16

A nagy Z először néhány hete keltett feltűnést, amikor felfestették az ukrán–orosz határ mentén összegyűlt több ezer orosz harckocsi, páncélozott személyszállító és más katonai jármű oldalára. Sokáig találgatták, mit jelent, annál is inkább, mert az orosz ábécében nincs ilyen betű.

Oroszországban aztán viharos sebességgel vált népszerűvé. Autókra, furgonokra és kamionokra ragasztották fel a Z matricákat, egy műsorvezető pedig nemrég egy nagy fehér Z-vel jelölt pólóban jelent meg a kamerák előtt.

Egyes vállalati logókat és újságneveket – amelyekben szerepelt a Z –, újraterveztek, hogy kiemeljék a mássalhangzót. Egy nagyvárosi óriásplakáton az orosz hadsereg hagyományos, fekete-narancs színű szalagjából, a Szent György-szalagból alkottak egy óriási Z-t.

The „Z” first drew attention when it was painted on the sides of thousands of tanks and other military vehicles along the Russian border with Ukraine. Then the letter began popping up across Russia. https://t.co/v5iifdtelh

— The New York Times (@nytimes) March 8, 2022

Nem ritka, hogy a katonai akciókban könnyen azonosítható jelzésekkel látják el a járműveket. Az amerikai hadsereg például a Kuvait iraki inváziójának visszaverésére használt szállítóeszközeit ék alakú fehér csíkokkal jelölte. A katonai jelzések azonban a civilek körében nemigen terjedtek el. Mindeddig.

A jelZés azonban most Oroszországban mindenütt megjelent. Feltételezik: a Kreml szervezett akciója azzal a céllal, hogy fokozza a háború támogatását.

„Ez egyértelműen egy államilag indukált jelzés” – mondta egy Bostonban élő orosz–amerikai médiaelemző a New York Timesnak. „Mindig akadnak emberek, akik fogékonyak az ilyen üzenetekre.” Vaszilij Gatov megjegyezte: trollsereget fizetnek az üzenet terjesztéséért a közösségi médiában, amivel a népszerűség hamis látszatát keltik.

A kormányzati koordinációt sejteti az a videó, amit az orosz Duma tagja tett közzé. Maria Butinát 2019-ben kitoloncolták az Egyesült Államokból, miután börtönbe került, mert be nem jegyzett ügynökként dolgozott Oroszországnak. Most az orosz parlament tagja.

Remember Maria Butina? This convicted foreign Russian agent was returned to Russia. Now she is in the Duma making propaganda videos. https://t.co/gpPkVllz3j

— Jennifer Griffin (@JenGriffinFNC) March 6, 2022

„Tegyétek a dolgotokat, testvérek” – üzente, egyértelműen az Ukrajnában állomásozó orosz csapatokra utalva, és közben egy Z-t írt zakója hajtókájára. „Mi mindig támogatni fogunk benneteket.”

A szimbólumot az állami Russia Today televíziós csatorna is népszerűsíti, sőt finanszírozza, gyártja és terjeszti.

Egy gyárban vagy tárgyalóteremben forgatott, flashmobra hajazó videón Z betűs, fekete pólót viselő elszánt figurák táncolnak orosz zászlók tengerében. Hasonló videók már a Kreml korábbi kampányaiban is felbukkantak, az újdonság csak a póló megjelenése volt.

A háború ellenzői a közösségi médiában nem hagyták ki az ziccert, hogy emlékeztessenek: Hitler is fekete inges támogatók ezreit mozgósította. Egyesek a Z-t náci horogkeresztre rajzolták át.

Az üzenet célba ért

Ivan Kuljak orosz tornász egy Z betűt viselt a mezén egy katari versenyen, amelyen ukrán tornászok is részt vettek. Adott volt a lehetőség, hogy az ukrán és az orosz tornász szívet melengető háborúellenes demonstrációt tartson, de ennek pont az ellenkezője történt.

A 19 éves Kuljak a trikója mellére hímzett jókora Z betűvel állt oda az eredményhirdetéshez, és úgy is lépett fel a dobogó legalsó fokára – miután egy ukrán és egy kazah versenyző mögött a harmadik helyen végzett.

Az orosz vezetőedző és néhány társa nyilvánosan megvédte azok után, hogy a sportág nemzetközi testülete fegyelmi eljárást indított ellene.

A Z-t fenyegetésként is bevetették: Anton Dolin, egy neves filmkritikus, aki a háború ellenzése miatt hagyta el Oroszországot, a Facebookon közzétett egy képet egy óriási fehér Z betűről, amit valaki a lakása ajtajára permetezett. Dolin az üzenetet megfélemlítési kísérletnek nevezte.

Furcsa módon a nacionalista szimbólum Z-je a latin ábécéből származik. A Z ugyanis a cirill ábécében inkább egy 3-asra hasonlít.

A Z konfliktuskeltő

A hetek óta folyó találgatások után az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a Z a „Za” előtagból származik, amely az orosz „Za pobedu”, azaz „A győzelemért” felhívás előtagja.

Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy az orosz védelmi minisztérium Instagram-oldalán ugyanakkor más jelzések is felbukkannak.

Értelmezésük szerint a Z a keleti orosz erők jele, a Z körben a fehérorosz egységeké, a V például a tengerészgyalogosoké.

A Z mindenesetre éles szóváltáshoz vezetett az ENSZ Biztonsági Tanácsában, ahol az ukrán nagykövet, Szergej Kiszliczja azt mondta, hogy a Z valójában a zveri szóra utal, ami oroszul vadállatokat jelent. Orosz kollégája, Vaszilij Nebenzja azzal vágott vissza, hogy az oroszoknak megvan a saját véleményük arról, kik a fenevadak.

A Z már Magyarországon is heves indulatokat váltott ki.

Az egyik tatai Shell-kúton összeverekedett két autós, a rendőrök helyszíneltek az eset után – értesült a Telex egyik olvasójától, aki annyit látott, hogy „az egyik autó magyar rendszámú volt, és egy nagy Z betű volt rajta, a másik pedig ukrán rendszámú, és a Z betű miatt verekedtek össze”.

A rendőrség megerősítette a történteket. A két férfi ellen büntetőeljárást indítottak.

(Borítókép:  Alexander Ermochenko / Reuters)

Rovatok