Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Épeszű ember nem akarhatja ezt

2022. március 14., hétfő 08:17

A külgazdasági és külügyminiszter szerint azóta, mióta háború zajlik Ukrajnában, folyamatosan vita tárgya az, hogy milyen álláspontot képviseljenek Magyarország békéjének és biztonságának megőrzése érdekében.

„A kormány világos döntéseket hozott: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert, és nem engedjünk azt sem, hogy rajtunk keresztül szállítsanak halált okozó fegyvereket Ukrajnába. A baloldal ezzel ellentétes álláspontot képvisel: ők küldenének fegyvert, sőt akár katonákat is, a fegyverszállítmányok áthaladásának tilalmát pedig egyenesen árulásnak nevezték” – írta közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Az Index hírszerzési forrásokból úgy értesült, hogy az orosz támadás egy olyan ukrajnai bázis ellen irányult, ahová Lengyelország felől nyugati fegyverek érkeztek. A forrás szerint Moszkva megtorol minden nyugat felől érkező katonai cselekményt támogató műveletet.

Szijjártó Péter reggel közzétett bejegyzése szerint a baloldal álláspontja veszélyes.

Tegnap végérvényesen meggyőződhetett mindenki: az oroszok támadást intéztek egy Lengyelországtól alig húsz kilométerre fekvő támaszpont ellen, ahol szakértők szerint külföldről érkezett fegyverszállítmányokat tároltak

– emelte ki. Meglátása szerint abban az esetben, ha Magyarország nem tiltotta volna be a fegyverszállítmányok áthaladását, akkor „azok átadására a magyar–ukrán határon került volna sor, az pedig a tegnapihoz hasonló támadás veszélyét okozta volna Kárpátalja területén, a magyar–ukrán határ közelében”.

Épeszű ember nem akarhatja ezt! A fegyverszállítások betiltása a biztonságot, azok esetleges engedélyezése – ahogy a baloldal szorgalmazza – pedig a veszélyt jelenti

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, aki ismételten kiemelte, hogy Magyarország nem sodródhat bele a háborúba.

Vasárnap a lvivi régióba az orosz csapatok légicsapást indítottak a Fekete- és az Azovi-tenger felől. A gépek a szaratovi repülőtérről szálltak fel. A megszállók összesen több mint harminc rakétát lőttek ki. Az ukrán légvédelmi rendszer működött. A rakéták egy részét sikerült megsemmisíteni.

A javorivi katonai bázis elleni rakétatámadás következtében 35 ember meghalt, és 134-en megsérültek. A Lvivtől mintegy ötven kilométerre elhelyezkedő támaszponton történt támadással összefüggésben Szijjártó Péter vasárnapi videóüzenetében elmondta, hogy a támadásoknak az egyik célja az lehet, hogy megsemmisítsék azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket nyugati irányból kap Ukrajna. Véleménye szerint ezek a cselekmények kiemelik a jelentőségét a kormány azon döntésének, hogy Magyarország területén halált okozó fegyvereket nem lehet szállítani.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy a magyar nagykövetség továbbra is Lvivben marad, és működik, hogy segíteni tudjanak az Ukrajnában élő magyaroknak.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. november 26-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok