Index Vakbarát Hírportál

A korlátozások feloldása után újra terjed a járvány Belgiumban

2022. március 15., kedd 19:25

Még mindig emelkedik a koronavírus-fertőzéses esetek száma Belgiumban, naponta mintegy nyolcezer fertőzöttet vesznek nyilvántartásba az országban, és ismét egyre több embert szállítanak kórházba a fertőzés súlyos tüneteivel – számolt be a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap alapján az MTI.

A belga közegészségügyi hatóság adatai szerint az elmúlt hét napon naponta átlagosan 7936 új koronavírus-fertőzéses esetet azonosítanak Belgiumban, ami 31 százalékos növekedést jelent az előző héten feljegyzett számokhoz képest.

Eltűnt a delta, terjed az omikron

Az új fertőzéses esetek 62,5 százalékáért az omikron BA.2-es alváltozata, 37,5 százalékáért pedig az omikron fő verziója felelős. A delta-variáns teljesen eltűnt az országból. A növekedés ellenére a szakértők szerint nincs ok az aggodalomra, a fertőzésszám növekedése ugyanis várható volt a járvány visszaszorítását célzó intézkedések mintegy két héttel ezelőtti feloldását követően – közölték.

De növekszik a kórházba szállított fertőzöttek száma is. Naponta átlagosan 151 beteget helyeznek el ápolási intézményekben, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző hét naphoz képest.

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak átlagos száma csökkent, de a mérséklődés üteme lassult. Naponta átlagosan 19 fertőzött beteg hal meg Belgiumban, ami 1 százalékos csökkenést jelent a múlt hét adataihoz képest.

Jelenleg mintegy 2100 embert ápolnak koronavírus-fertőzéssel belga kórházakban.

Rovatok